Equinor kan ikke lenger regne med å få kjøpt seg annonseplass i den britiske avisen The Guardian. Her et arkivfoto av Equinors Johan Sverdrup plattformer, tatt 3. desember, 2019. Foto: Ints Kalnins/Reuters/NTB Scanpix

Avisen The Guardian melder at de ikke lenger vil akseptere reklame fra olje. og gassektoren i næringslivet, og blir dermed den første større globale nyhetsorganisasjonen som nekter å ta imot penger fra selskaper som henter ut fossil energi.

Denne beslutningen, som er en del av innsatsen for å redusere selskapets karbonavtrykk, og øke rapporteringen om den påståtte klimakrisen, ble annonsert onsdag, og vil bli implementert med øyeblikkelig virkning. Forbudet gjelder ethvert selskap som hovedsakelig er involvert i uthenting av fossil energi. I en felles uttalelse sier daglig leder Anna Bateson, og økonomisjef Hamish Nicklin:

“Our decision is based on the decades-long efforts by many in that industry to prevent meaningful climate action by governments around the world,”

De hevder at dette tiltaket, er et svar på «den største utfordringen i vår historie», og henviser til Guardians egen innsats for å rapportere hvordan energiselskapenes lobbyvirksomhet skader miljøsaken.

Samtidig advarer styret  i Guardian Media Group (GMG) om at mediabransjen vil møte betydelig finansiell motbør i år. Reklame utgjør opptil 40% av GMGs omsetning, noe som gjør den til en nøkkelfaktor for å opprettholde det journalistiske arbeidet verden rundt. De anerkjenner at noen lesere ønsker at avisen også sier nei til ethvert produkt med stort karbonavtrykk, så som biler og feriereiser, men påpeker at dette ikke er økonomisk bærekraftig så lenge mediabransjen er i krise.

Under artikkelen finner man The Guardians eget credo når det kommer til klimasaken, her i utdrag:

«This is our pledge: we will continue to give global heating, wildlife extinction and pollution the urgent attention and prominence they demand. We recognise the climate emergency as the defining issue of our lifetimes…The Guardian believes that the problems we face on the climate crisis are systemic and that fundamental societal change is needed.»

«Dette er vårt løfte: vi vil fortsette å gi global oppvarming, utryddelse av dyreliv og forurensning den presserende oppmerksomheten og fremskutthet som kreves. Vi anerkjenner klimakrisen som den viktigste saken i vår levetid … The Guardian mener at problemene vi møter i forbindelse med klimakrisen er systemiske og at grunnleggende samfunnsendringer er nødvendige. «

Siden avisen The Guardian ikke har noen betalingsmur, ber avisen om frivillige bidrag. Det gjør Document.no også som lover å forfølge klimasaken og dens alvorlige politiske ringvirkninger med ekte journalistikk og kritisk blikk – slik ekte og uavhengige medier skal og bør.

Ikke vær en gratispassasjer:  Betal 200,- i måneden for uavhengige nyheter. Hver krone går til mer sannhet og maktkritisk gravearbeid.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.