Susanne Wiesinger. Stillbilde: ORF / YouTube.

Susanne Wiesinger, læreren fra Wien som i 2018 vakte oppsikt med boken «Kulturkamp i klasserommet», er blitt løst fra et verv som ombudskvinne for verdispørsmål og kulturkonflikter i det østerrikske undervisningsdepartementet etter en konflikt med ansvarlig statsråd Heinz Faßmann (ÖVP).

Det melder den østerrikske allmennkringkasteren ORF.

Wiesinger ble i februar 2019 engasjert i vervet nettopp på grunn av beretningen hun hadde skrevet om hverdagen med overveiende muslimske elever i en problembydel i Wien, som skolemyndighetene i byen forøvrig forsøkte å stanse utgivelsen av.

Bakgrunnen for konflikten med undervisningsministeren, som gjør at hun forlater vervet noen uker før mandatet hennes utløper, er at hun mandag gav ut en ny bok med tittelen Machtkampf i Ministerium, eller «Maktkamp i ministeriet», noe statssekretær Martin Netzer omtaler som et tillitsbrudd.

I løpet av tiden som ombudskvinne skal Wiesinger ha hatt intervjuavtaler med hundrevis av lærere, rapporterer forlaget hennes.

I boken skal Wiesinger ha «satt sine erfaringer på papiret – en sjokkerende fasit som nå virvler opp en masse støv», skrev Kronen Zeitung lørdag kveld om bokens innhold. Ifølge avisen beklager Wiesinger den «politiske konfiskeringen av lærerstanden»

Hun sier også at departementet forsøkte å kontrollere henne:

Fra begynnelsen av fikk en en «rådgiver fra departementets side», skriver Wiesinger i boken ifølge avisen – ikke for å hjelpe henne i arbeidet, men for «å kontrollere meg».

En tidligere pressetalskvinne for undervisningsdepartementet kritiserer Wiesinger for å ha opptrådt som en «muldvarp» og kaller det umoralsk.

Resultatet ser uansett ut til å interessere publikum. Den nye boken hennes tok straks førsteplassen på Amazons liste over bestselgende politisk litteratur i Østerrike. Boken handler ikke bare om det politiske spillet i kulissene, men også om det hun har erfart i tiden som ombud.

Ifølge den østerrikske avisen Heute skriver Wiesinger i den nye boken at det «daglig utspiller seg en utdanningspolitisk katastrofe i våre klasserom», og at dette er bivirkninger av «en blind ideologisk politikk. Partilinjen er ofte viktigere enn reell hjelp til elevene». Andelen elever som ikke har tysk som førstespråk, skal ha passert 50 prosent.

Undervisningsminister Heinz Faßmann sies å være «ekstraordinært irritert», men departementet vil ikke ta rettslige skritt mot Wiesinger, som likevel kan bli gjenstand for disiplinære forføyninger fra skolemyndighetene i Wien.

Frihetspartiet (FPÖ) kritiserer avskjeden av Wiesinger som «et forsøk på å bringe kritiske stemmer til taushet», skriver ORF. Også det sosialdemokratiske partiet SPÖ er kritisk, og sier det handler om at «Kurz-systemet», altså statsministeren, vil ha kontroll.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 395 til 250 kroner!