Trine Eilertsen i den såkalte «Årebrotsamtalen» under Nordiske Mediedager (NMD) i 2018. Foto: Thor Brødreskift / NMD / Wikimedia Commons (utsnitt).

Overraskende er det ikke at Aftenpostens nye sjefredaktør heter Trine Eilertsen, men den som ønsker en annen kurs for avisen enn vi har sett de siste årene, blir utvilsomt skuffet.

Eilertsen representerer kontinuitet for det Aftenposten har vært omtrent siden årtusenskiftet, altså ikke lenger en konservativ publikasjon, men en avis som har omfavnet den flerkulturelle ideologien, og sågar har hatt en tidligere RV-politiker i redaktørstolen.

Aftenposten har de senere årene vært ledende i å fremme islamismen med et moderne ansikt, både i valget av hvilke skribenter som får spalteplass, og i egne politiske analyser. Her har Trine Eilertsen vært helt på linje, for eksempel ved å heie frem hijab-jenter, mane frem et mørkt bilde av «hatet» mot skikkelser som Faten, og bruke cocktailen politisk mot Sylvi Listhaug. Hege Storhaug har hun utrop til «tankepoliti».

Et foreløpig høydepunkt i Eilertsens undergraving av vestlig sivilisasjon kom med kommentaren i Aftenposten til angrepet på Krudttønden i København den 14. februar 2015, der én person ble skutt og drept mens Lars Vilks holdt foredrag. Eilertsen fant ikke noe bedre å si enn at Vilks var en «provokatør», som i alle fall ikke var i samme klasse som Charlie Hebdo.

Til tross for at hun understreket at også «provokatører» har rett til beskyttelse, var det absolutt ingenting som tydet på at hun anså angrepet på Vilks-foredraget som et angrep på oss alle.

Eilertsens kommentar ble skrevet før den samme terroristen gikk til angrep på en jødisk forsamling i den danske hovedstaden og drepte en vakt der noen timer senere. Kanskje den jødiske forsamlingen hadde provosert ved sitt blotte nærvær?

Valget av ordet «provokatør» ble ikke ledsaget av noen analyse fra Eilertsens side om hvem som var blitt provosert, men det var altså terroristen. Ved å utrope Vilks til «provokatør» gjorde hun med andre ord den islamske terroristens anskuelse til sin egen.

Det ville ikke ha vært noe større problem hvis det bare hadde skjedd på privaten. Men siden Eilertsen har den posisjonen hun har, blir den samme anskuelsen mer utbredt også i den norske offentligheten, som langt på vei har gjort islamistenes tabuer til sine egne.

Valget av den nye redaktøren bærer med andre ord bud om stø kurs videre i feil retning for Aftenposten.

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!