Sakset/Fra hofta

Marian Hussein (SV) under trontaledebatten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Stortingsrepresentant Marian Hussein (SV) blander seg inn i redaksjonelle prioriteringer i NRK. Hun trenger opplæring i skillet mellom eier og redaktør, mener journalist og konserntillitsvalgt Eva Stenbro i Amedia.

Det har vært adskillig moralsk panikk etter at Tore Sagen i P13-programmet «Radioresepsjonen» leste opp et notat som harselerte med både Greta Thunberg og «negre» for en uke siden. Innslaget, i en spalte kalt «Flauhetskonkurransen», var en parodi, og tydelig forklart som det i forkant og etterkant.

Flere reagerte på innlegget og hevdet det enten var, eller legitimerte, rasisme. En av dem som reagerte var SVs stortingsrepresentant Marian Hussein. Hun postet denne tweeten:

«Yo, Thor Gjermund Eriksen du og NRK har et rasisme problem. Vi er mange som forventer at statskanalen lanserer et rehabiliteringstiltak for disse hvite guttene i humor avdelingen! Tore Sagen er enda et symptom på en rasistisk kultur i kanalen. Ref Radioresepsjonen fra 29 okt 2019 30min».

Marian Hussein er vararepresentant til Stortinget og leder av SVs inkluderingsutvalg, påpeker Eva Stenbro i et innlegg i DN:

Hun kan, med andre ord, raskt havne i posisjon hvor hun skal vedta lover og regler som alle vi andre skal leve etter.

Norge utmerker seg med et skarpt skille mellom politikk og medier, og dette er viktig for demokratiet, skriver Stenbro. At en stortingspolitiker oppfordrer kringkastingssjefen om å «rehabilitere» utpekte ansatte, er problematisk på flere plan, mener hun.

Stenbro minner om hvordan «rehabilitering» har vært brukt i historien, og nevner Stalins rehabilitering av opposisjonelle og folk han bare mislikte.

Hun presiserer at hun ikke tror Hussein mente det samme som Stalin med ordet. Tre dager senere tvitret SV-eren at «rehabiliteringstiltaket bør vurdere å hjelpe de ut til andre yrker».

Et større problem i denne saken er det at en stortingsrepresentant blander seg bort i prioriteringene til en kringkastingssjef og arbeidsgiver. Hun utfordrer redaktørrollen og redaktørenes suverene makt til å prioritere hvilke mennesker de skal sette til å jobbe hvor.

Det er særlig sensitivt når politikere blander seg inn i det redaksjonelle i en statskanal som NRK, understreker Stenbro:

NRK er eid og finansiert av staten, og som en av statens øverste representanter, bør Hussein holde seg langt unna å mene noe som helst om hvordan NRK og redaktørene i kringkastingen prioriterer sine ressurser. Det er sterkt problematisk når en topp-politiker blander seg inn i den suvereniteten som redaktørene har, og spesielt problematisk er det når topp-politikere blander seg inn i redaktørrollen i statskanalen.

Stenbro foreslår at Redaktørforeningen forklarer Hussein litt om skillet mellom eier og redaktør i NRK.

Det er grunnleggende at politikerne forstår behovet for et skarpt skille mellom staten og mediene. Uten uavhengige medier har vi ikke lenger et demokrati, påpeker Eva Stenbro.

Marian Hussein har ikke beklaget noen av tweetene sine.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.