Justisminister Jøran Kallmyr må svare Frps justispolitiske talsmann Himanshu Gulati om hvilke regler som gjelder for religiøse plagg når politiansatte representerer norske myndigheter i norske rettssaler. Innfelt: Zubia Kiani.

Himanshu Gulati har stilt justisministeren spørsmål om politifolk har lov til å bruke religiøse plagg i retten. Bakgrunnen er politiadvokat Zubia Kianis bruk av hijab i Oslo tingrett.

Document avslørte forrige uke at politiadvokat Zubia KIani ved Politiets utlendingsenhet bærer hijab når hun prosederer saker for sin arbeidsgiver i tingretten.

Politiets utlendingsenhet (PU) opplyste da at ingen regler forbyr bruk av hijab i retten.

– PU forholder seg til regelverket, og så vidt vi kjenner til finnes det ingen regler som forbyr bruk av hijab i rettsmøter. Spørsmålet ble forelagt for Politidirektoratet i 2015, som den gang la til grunn PUs forståelse av regelverket, svarte leder for juridisk seksjon i PU, Kristel Lee Høgslett.

Zubia A. Kiani prosederer i Oslo tingrett. Foto Document/privat

Enheten ville ikke svare på Documents spørsmål om man ser prinsippielle betenkeligheter med at representanter for politiet flagger sin religiøse overbevisning i retten. Vårt spørsmål om niqab og burka også kan tillates ble ikke besvart.

Musestille i Politidirektoratet

Document stilte disse spørsmålene til Politidirektoratet for tolv dager siden:

Hvilke regler gjelder med hensyn til å bruke hijab, kippa eller andre religiøse markører i kombinasjon med politiuniform?

Gjelder de samme reglene eventuelt også når politifolk opptrer i sivil, men i en offisiell rolle – f.eks når politiadvokater prosederer saker i retten?

Spørsmålene ble stilt skriftlig 11. oktober, og ble bekreftet mottatt av en kommunikasjonsrådgiver samme dag:

«Jeg har videreformidlet spørsmålet til rette fagavdeling, og vil komme tilbake til deg så fort jeg får en avklaring.»

Til tross for gjentatte purringer, skriftlig og muntlig, venter vi fortsatt på svar.

Kallmyr må svare i Stortinget

Men nå må justisminister Jøran Kallmyr svare på Himanshu Gulatis spørsmål i Stortinget:

«Hvilke regler gjelder rundt bruk av religiøse plagg som hijab når representanter for det norske politi, som polititadvokater, representerer norske myndigheter i norske rettssaler?»

Frps justispolitiske talsmann gir denne bakgrunnen for sitt spørsmål:

«Så vidt meg bekjent er det ikke anledning for politiet å gå med hijab eller lignende religiøse plagg med politiuniformen. Det samme skal være tilfellet for dommere i norske rettsaler. Det var også en omfattende offentlige debatt rundt dette spørsmålet under den rødgrønne regjeringen, hvor prinsippet om nøytralitet vant frem i den offentlige debatten og reglene så vidt meg bekjent ikke ble endret. Det har de siste dagene kommet frem at en politiadvokat i Politiets Utlendingsenhet har prosedert i norske rettssaler iført hijab.»

Overrasket

Stortingsrepresentant Gulati sa i forrige uke at han var overrasket:

– Jeg var ukjent med at politiadvokater kunne stille i retten med hijab.

Han var sterkt kritisk til praksisen:

– Den som representer den norske stat i en rettssal, må ha nøytral bekledning, fri for religiøse markeringer. Når du som dommer eller representant for politi eller påtalemyndighet er i retten, er du ikke der som enkeltperson, du er der på vegne av den norske stat og det norske folk. Da skal det ikke være noen tvil om at man er nøytral og fri for andre bindinger.

«Ikke rør profeten min»

Kiani er ikke en «bekvemmelighets-muslim». I august i fjor varslet hun på Facebook at hun skulle på haji; pilgrimsreise til Mekka.

Mandag skrev Document om Zubia Kianis reaksjon etter Charlie Hebdo-massakren i 2015: «Ikke rør profeten min».

Politiadvokt Kiani fjernet alt innhold på sin facebookside etter at Document begynte å omtale denne saken.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂