Tavle

En far har tatt med seg sine fem barn på Operaen i Oslo for å feire id den 12. september 2016. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Bringer immigranter – svenske og italienske immigranter til USA, kinesiske til Malaysia, pakistanske til Storbritannia, persere og polakker til Norge – med seg mer enn eksotiske retter og eksotiske høytider?

Er kultur mer enn mat og musikk? Er kultur også holdninger? Måter vi tillegger mennesker verdi på? Er tillit kultur? Er økonomiske strukturer kultur? Er oppfatningene om hva som er et levedyktig samfunn, økonomi og styring, forskjellige rundt om i verden?

Og tar immigranter med seg sine holdninger til dette til det nye samfunnet de kommer til?

Britene har påvirket og endret Australia totalt med hensyn til styreform og næringsvei. Spanjolene har påvirket Sør-Amerika. Europeerne påvirket indianernes Amerika. Kineserne påvirket de asiatiske statene de etablerte seg i. Araberne endret mange afrikanske stater.

Hvordan vil Europa og Norge bli endret?

Hvorfor tror vi at det i våre dager vil skje noe som aldri før har skjedd i verdens­historien – at hele immigrant­grupper ikke påvirker det nye samfunnet med sine holdninger og kultur, men i stedet sier fra seg dette og lar seg assimilere totalt i den nye kulturen?

I dag kan vi velge hva slags immigrasjon vi ønsker. Hvis vi våger. Vi kan ta til oss kunnskap om hvordan immigrasjon påvirker et samfunn, og vi kan styre hva slags samfunn vi får gjennom hva slags innvandring vi velger.

Hvis vi vil, kan vi våge å satse på innvandring av kompetanse, og innvandring fra kulturer som er fortrolige med og verdsetter det norske tillits- og likeverds­samfunnet, meritokrati og ytringsfrihet.

I stedet for å la immigrasjonen være impuls­styrt og drevet av hodeløs dårlig samvittighet, usikkerhet, forvirring, engstelse, ønske om nødhjelp, ønske om berikelse innen matlaging eller klesdrakt, eksotisitet eller annen emosjonell drivkraft, kan vi være bevisste i forhold til hvordan vi styrer innvandringen, som et verktøy til å forme samfunnet i den retningen vi vil ha det.

Det handler ikke om å ville eller ikke ville «hjelpe», å ville eller «ikke ville se dem her», hva slags hudfarge en mener vil berike et samfunn, eller om å holde enkelt­mennesker, folkeslag og kulturer for å være «mindre­verdige» og primitive.

Det handler om å bygge vårt eget samfunn.

(Kommenter gjerne. Men hold deg for god til lavpannet nedrakking av folkeslag og etnisiteter.)

 

Do Immigrants Import Their Economic Destiny?

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her!

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Les også