Nytt

– Faktisk.no prøver å ta oppmerksomheten vekk fra et alvorlig samfunnsproblem ved å drive flisespikkeri, og ved å stemple de som setter fokus på problemet som uredelige, sier Jon Helgheim (Frp).

Faktisk.no prøver å tåkelegge sammenhengen mellom kriminalitet og innvandring, sier Helgheim til Document:

– De har en politisk agenda.

I en såkalt faktasjekk konkluderer Faktisk-redaksjonen i dag med å sable ned en artikkel fra Aftenposten i forrige uke: Ikke grunnlag for å si at barn av innvandrere er mer kriminelle enn foreldrene.

Aftenposten har etter «faktasjekken» endret tittel på sin nettsak: «SSB-tall: Andregenerasjons innvandrere begår flere lovbrudd enn førstegenerasjons innvandrere: – Må begynne å stille strengere krav».

I artikkelen siterer Aftenposten en rådgiver i SSB:

– Det er betydelig høyere rater blant innvandrere for enkelte lovbruddstyper, som mishandling i nære relasjoner. Og betydelig lavere for andre typer, som grovt underslag, sier rådgiver Sigmund Book Mohn i Statistisk sentralbyrå (SSB) til Aftenposten.

– Unnlot å sjekke den eneste faktafeilen

Her finner vi den eneste faktafeilen i hele saken, og den ble aldri sjekket av Faktisk, påpeker Helgheim. Han sikter til formuleringen «betydelig lavere»:

– Sannheten er at innvandrerne er overrepresentert i 123 av 128 kriminalitetskategorier. Der de er underrepresentert, er det marginalt; 11 prosent, mens der de er overrepresentert, er det enormt; over 400 prosent.

Saken ble sitert av NTB i en versjon også Document publiserte, noe Faktisk ikke unnlater å nevne: «Flere medier videreformidlet NTBs sak. Blant dem var Nettavisen , ABC Nyheter , Klassekampen og det alternative nyhetsnettstedet Document.no , som ikke nevnte SSB i tittelen. Dagsavisen og Adresseavisen kjørte saken med henvisning til SSB i tittelen.»

Jon Helgheim sukker oppgitt:

– Bakgrunnen for dette er at SSB-tall vi har bestilt viser at andregenerasjons innvandrere oftere er siktet for lovbrudd enn førstegenerasjon. Dette er selvsagt ikke en direkte sammenligning mellom barn og foreldre, sier Frps innvandringspolitiske talsmann.

– Bare Faktisk som ikke forstår dette

Han påpeker at Aftenposten i selve artikkelen er tydelig med at det er snakk om første- og andregenerasjons innvandrere.

– Det er bare Faktisk som ikke forstår dette. Hadde vi sammenlignet barn og foreldre direkte, slik de tydeligvis mener vi burde gjort, så ville antagelig tallene sett enda mye verre ut.

Det hadde forøvrig ikke vært spesielt oppsiktsvekkende, mener Helgheim. Folk som selv har blitt foreldre er statistisk sett alltid mindre kriminelle.

Men det er jo ikke dette som er det interessante, sier Helgheim:

– Det oppsiktsvekkende er at de som er født av innvandrere i det som er kåret til verdens beste land å bo i, begår mer kriminalitet enn foreldrene som innvandret. Alle forstod dette meget godt – alle bortsett fra Faktisk.no.

– De prøver å ta oppmerksomheten vekk fra et alvorlig samfunnsproblem ved å drive flisespikkeri, og ved å stemple de som setter fokus på problemet som uredelige, sier Helgheim.

– Null tillit

Faktisk tok kontakt med Jon Helgheim for å få en kommentar til en uttalelse Aftenposten siterte ham på: «barn av innvandrere ikke burde vært overrepresentert og mer kriminelle enn foreldrene sine».

Helgheims svar:

– Hei. Basert på tidligere erfaringer med dere, har jeg null tillit til dere som faktasjekkere. Ha en fin dag.

 

Les også: Faktisk svært venstre­vridd

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Les også