Sakset/Fra hofta

Foto: Bymiløetaten

Det er brukt store summer på å anlegge noe som kalles sykkelhoteller, både i Oslo, på Lillestrøm og i Oppegård. De står der, ubrukte og tomme, som monumenter over vanvittig pengesløsing og inkompetent kommunal styring. Er det ingen som kan lære disse politikerne noe om økonomisk ansvar og fornuft?

I Oslo erklærte en smilende samferdselsbyråd Lan Berg (MDG) det nye sykkelhotellet ved Sentralstasjonen for åpnet i 2017, med pomp og prakt. Dette var et et unikt og flott tilbud til Oslos syklister, og det er som kjent de som ifølge MDG skal redde jordas klima.

Oslo Kommunes egne sider beskrives det slik:

«Sykkelhotellet på Oslo S er et tilbud for alle pendlere eller andre reisende med behov for trygg sykkelparkering.»

Wow, det er jo fantastisk. Tenk så kjekt å ha sykkelen på hotell.

Det hele er lagt opp som en slags abonnementsordning, og tilgang til sykkelhotellet koster 50 kroner for 30 dager.

Midt oppe i jubelen blant MDGs støttespillere da hotellet ble åpnet, kunne det dog høres en og annen røst som mente dette var litt i dyreste laget. Kommunen skal nemlig betale kr 100 000 i leie av Bane Nor for disse lokalene.

Ikke i året, men per måned.

Det er omtrent like mye per kvadratmeter som de dyreste kontorlokalene i Oslo sentrum. Men, pytt, pytt, det er jo «grønt skifte», ikke sant? Nytter ikke å være smålig, da.

Nå er dette over et par år siden, og det er på tide å gjøre opp status. Hva har kommunen, byen og innbyggerne fått for disse summene? Det er kanskje fullt hus og stormende jubel av syklister, hele døgnet? Her går vel kommunen solid overskudd?

Per september i år opplyser Bymiljøetaten i Oslo Kommune at det er 248 brukere av hotellet. Disse betaler altså kr 50 per måned hver, det gir enn inntekt på 12 400.  Månedsleien utgjør altså kr 100 000. Bare her går man da med kr 87 600 i underskudd, hver måned. I tillegg kommer alle andre driftsutgifter, knyttet til bemanning osv. Tallene for vintersesongen er trolig mye, mye verre.

Det hele er med andre ord en økonomisk katastrofe. Ordet skandale passer enda bedre.

Foto: Bymiløetaten

De neste som bør sjekke inn på dette hotellet, er antagelig Luksusfellen-teamet fra TV3. De har neppe sett et verre eksempel på økonomisk uforstand noensinne i programmets levetid.

Men, det blir verre: Det eneste fornuftige å gjøre for et ansvarlig kommunalt lederskap ville selvsagt være å innse fiaskoen, ta tapet så langt, og avslutte hele det miserable prosjektet. Nei da, vi snakker tross alt som et rødgrønt byråd som neppe vet hvordan begrepet «økonomisk ansvar» staves. De har andre planer. På nettsiden til sykkelhotellet opplyses det derfor at:

«Vi bygger flere sykkelhotell på Ryen og Grorud».

Det rødgrønne byrådet vil gjerne kaste bort enda mer av folkets penger på dette tøvet, andre steder i byen. Skal man le eller gråte?

Som om ikke dette var nok: Tilsvarende, hodeløse påfunn er iverksatt ved Rosenholm togstasjon i Oppegård, og på Lillestrøm. Er det noen som tror at de har vært noe mindre mislykkede?

Det er henholdsvis Oppegård og Skedsmo kommune som har ansvar for disse to hotellene. Også der befinner man seg åpenbart i en «grønn» tåke langt unna realitetenes verden.

Om sykkelhotellet ved Rosenholm skriver Side3/Sløseriombudsmannen

«Det arkitekttegnede (så klart!) sykkel­skuret som egentlig skulle koste 1,5 millioner skattekroner endte med å koste drøyt tre ganger så mye, selv om prosjektet ble nedjustert fra 200 til 152 plasser. Da en journalist besøkte sykkelhotellet, var bare tre av 152 plasser opptatt.»

 «Besøksmessig var mai den beste måneden så langt, da hele 12 personer valgte å betale månedsprisen på 50 kroner. I juni og juli falt besøket til henholdsvis ni og åtte gjester».

For å få folk til å benytte sykkelhotellet, forsøkte myndighetene å fjerne andre sykkelstativer i nærheten. Det resulterte ifølge Side3 i at sykler heller ble låst fast til trær, gjerdestolper osv.

Situasjonen på Lillestrøm skal ifølge Side 3 være omtrent like tragikomisk.

Folk vil rett og slett ikke på hotell med sykkelen sin. Når skal lokalpolitikerne få det inn i hodet?

Med siste valgresultat i mente, blir det nok dessverre neppe mindre av denne typen galskap de neste fire årene.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.