Sakset/Fra hofta

Arendal 20190815.
Skolebarn fikk avgi stemme på forskjellige politiske spørsmål under et arrangement i regi av Redd Barna i Arendal under Arendalsuka torsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Politikk er viktig for våre demokratiske samfunn. Alle vi gjerne det beste for landet og befolkningen. Skjønt vi er uenige i hva som er viktig og hva som bør prioriteres, og dermed også hva som er til det beste for landet og befolkningen. Politikk er for voksne. Man skal helst ha livserfaring og kunnskap og forstå konsekvensene av de politiske valgene som tas. Her kommer mange til kort idag – og spesielt gjelder det vel politikerne. Rasjonaliteten er kastet ut av vinduet i våre nå så følelsesmessige styrte samfunn hvor enkeltsaker i mediene kan snu opp ned på politikken i løpet av en dag.

Det er lenge siden krigen nå. Det er fjerde generasjon etter krigen som vokser opp. Menneskets grusomheter og vanskelige dager hvor det som virkelig betydde noe fikk fokus er erstattet med moderne problemer som om man burde ha oppvaskmaskin på hytta eller ikke, eller om el-sparkesykler er for farlige for fotgjengere.

I vår rolige del av verden er det skjedd en infantilisering av politikken. Man vil ha seg frabedt tøffe valg av beslutninger i saker som kan påvirke samfunnet i negativ retning. Istedet har mange politikere (og andre) kastet seg på et klimaeventyr hvor alt man sier og gjør skal være til det beste for jorden og menneskeheten.

Markedsføringen av denne ekstreme aktiviteten er i tråd med dagens meg-meg-meg-samfunn hvor man kan kaste seg ut i «morsomme» demonstrasjoner i aktivismens navn. Litt som når Sophie Elise går med i Extinction Rebellion Norge og leker død i en fontene i Arendal.

«Hva er det vi gjør? Planeten vår dør» og «Bli med i opprøret» sto det på bannerne som dannet bakteppet for aksjonen, som ble heftig filmet og fotografert av forbipasserende.

– Dette var en form for gateteater, der vi symbolsk la oss ned som døde for å vise hva som er i ferd med å skje, sier en aksjonistene, Even Tømte, til NTB.

Denne skremselspropagandaen, som fikk en god dytt av Greta Thunberg (som nå lider av sjøsyke på en yacht underveis til New York), skaper usikkerhet og depresjon hos mange unge. I dagens identitetspolitikk skal alle få være med – også barna. Barn, som burde ha fått en trygg oppvekst, blir bombardert med nyheter om jordens undergang.

 

Tegning: Karine Haaland.

Her hvor jeg bor, i Storbritannia, er ikke barna en del av politikken. Det er uvanlig å være tenåring og politisk engasjert her. De stiller seg undrende til sommerleire for politisk ungdom, a la Utøya. For dette er jo hjernevask av første klasse. Venstresiden vil så gjerne senke stemmerettsalderen. De vet at barnehagen og skolen har lagt grunnlaget for sosialistiske «myke verdier». At verden er litt mer komplisert satt sammen, det oppdager folk først når de blir eldre. Det kalles for modning.

13-åringer burde ikke ha den livserfaringen som kreves i viktige politiske spørsmål. Og tiåringer burde få lov til sykle eller sitte i fred med iPaden sin eller hva de nå gjør. Det er derfor med lett bekymring at vi ser at Redd Barna i samarbeid med NTB har laget en valgomat for barn. Å «hjelpe» norske barn til å bedrive politikk er vel et stykke utenfor Redd Barnas målsetting?

Er dette et godt tiltak?:

Jeg spør meg selv hvorfor Redd Barna føler at de må få med seg norske skolebarn i politikken? Det virker som et fryktelig kynisk spill fra en organisasjon som skal beskytte barn. Dette skal også brukes i skolen. Målgruppen er barn mellom 10 og 15 år på 5.-10. trinn. De politiske partiene har beveget seg fra ungdomsprogram til barneprogram.

Barna har fått en sentral plass, men også mye makt i familielivet. Nå skal dette overføres til den offentlige politiske arenaen. Men hvem vil ta harde politiske debatter med barn? Barn får lov til å kritisere uhindret, for det vil være rått parti å ta igjen. Det er derfor Greta Thunberg er blitt ustoppelig.

Historien forteller oss at intensjonen med de fredelige barnekorstogene på 1200-tallet var å konvertere muslimene med godhet. Men den gode illusjonen traff den rå virkeligheten: barna ble solgt på slavemarkedene.

Barnets «rene sinn» er nettopp det fordi det ikke har fått noen dårlige erfaringer å vokse på. Redd Barna burde la norske barn få lov til å være barn litt lenger.

barnasvalg.reddbarna.no

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!