Erna vil bli kvitt plastproblemet i verden, fikk vi vite etter at hun nylig fikk se en død havsule hengende fra reiret med plast rundt halsen, på fugleøya Runde. Men hva med Somalia da, Statsminister Solberg?

Vi har et forslag, men først til VGs reportasje om Ernas plastsjokk:

Solberg slår alarm etter grotesk syn på fuglefjell: – Ufattelig trist

– Verden kan ikke akseptere at fugler utsettes for slikt. Vi må rydde opp. Hele verden må være med, sier hun til VG.

Statsministeren varslet derfor varslet økt innsats mot plast:

– I Norge har vi levd av og ved havene i alle år. Fisk, oppdrettsnæring og verftsindustri har gitt oss trygge jobber og noe å leve av. Nå er havene våre truet. Plast, marin forsøpling og mikroplast er et raskt voksende miljøproblem. Derfor vil vi øke satsingen på bærekraftig bruk av havet med 50 millioner i neste års budsjett, sa Solberg.

Pengene skal blant annet gå til internasjonale prosjekter for bekjemping av marin forsøpling.

Vi er enige i at det er trist å se døde havsuler. Bevares. Men siden Erna og hennes regjering nå ønsker å styrke bistandsbudsjettet, har vi/jeg et forslag som kanskje kan gjøre at økningen på bistandsbudsjettet virkelig monner. Først noen andre bilder, for å illustrere hvor ille plastproblemet i verden er. Disse er fra Puntland, Somalia (som vi nettopp hadde en sak om her på document.no):

Søppelfyllinger er alltid et trist skue. Så også denne, utenfor Bossaso, Puntland, Somalia. Foto: Puntland Mirror

Geiter er geiter, de spiser alt de finner. Her på en søppelfylling uten Bossaso, Puntland, Somalia. Foto: Puntland Mirror

Her har diesel- eller oljesøl lagt seg oppå søppelet som flyter utenfor Ethiopian Airlines nye destinasjon, Garowe. Foto: Puntland Mirror

Kan minne om en alternativ fastelavensoppsats, men det er dessverre plast i trær på kysten av Puntland. Hvor havner denne plasten når ørkenvindene får bedre tak? Jo, i havet, Foto: Puntland Mirror

Disse triste bildene er fra en sak i Puntland Mirror. (Saken er oversatt fra somalisk ved hjelp av Google Translate). I saken kan vi lese oss til at:

Waste is one of the biggest environmental hazards in Puntland. For example, most of the coast of Bossaso is filled with garbage while the city of Garowe is surrounded by garbage: plastic bottles, plastic bags and plastic wrap, metal cans, animal remains, old clothes and shoes, empty cans used for pesticides and hazardous chemicals, sewage spills on business premises and car spills on the ground. But the rubbish is not to blame, but the people are to blame, and they throw garbage everywhere, can’t collect it, and keep it away.

Puntland har et Miljødepartement som har mottatt/mottar internasjonal støtte for å prøve å gjøre noe med forurensningsproblematikken (beklager at jeg bruker akkurat dette ordet, kjære leser, men jeg er redd det må til for at våre egne politikere og byråkrater skal forstå hva de leser):

The Puntland Mirror has seen documents that show that the Ministry relies heavily on foreign aid and received extensive projects from the European Union and international donors. She has failed to use these projects effectively to enhance her strengths and knowledge and to look for opportunities to create projects that can bring her self-sufficiency in the future. When current projects are over, the Ministry of the situation will struggle, and will not be able to even pay the salaries of its staff.

Avisen forteller at folk i Puntland (også) er forbannet på sine byråkrater og politikere:

The people of Puntland are very concerned about the water quality, soil and air quality of their land. There is growing anger and indignation against the Ministry for not seeing any benefit from environmental projects funded by EU taxpayers. 

Lack of education and awareness of the environment, with their place in iron boards and English-language signs in villages where the majority of their population is illiterate. Not only does this mean that the economy has been exploited and wasted, but it also shows a lack of awareness and respect for the intellectual and intellectual community in those areas.

Det er ikke vesten som forsøpler

– Hele verden må være med å rydde plast, sier Erna til VG, på valgkampturné i Møre og Romsdal. Så bra!

Hva om Regjeringens leder slo til på Ethiopian Airlines’ nye ruter til Garoowe og Bosaso (les saken her) og sendte noen av de vel 43 tusen somalierne, med og uten statsborgerskap, her i landet til å ta i et tak mot verdens plastproblem, i deres opprinnelige hjemland?

Les  dere ytterligere opp på problematikken (der var det ordet igjen, og nå vet dere hvorfor) først. Les Karine Haalands Stil fra Eldar (H), klasse 3B, Stortinget Skole, og les Kent Andersens kronikk Generasjon plast, jeg siterer:

Tenk om Line med sin massive mediamakt kunne sagt noe sant og viktig, som «Plastforsøplingen er ikke vestens skyld, men u-land og kyniske diktaturer, og fremmede ukulturer sin skyld». Tenk det? Men Line sier ikke sånt. Hun lager plast-plukkfest på stranda, og «halvparten kommer fra oss vanlige folk. Fra det vi kaster på gaten eller i do.» Vet ikke Line at gatene blir feid, ryddet og søpla forbrent? Tror hun vi bor i Mogadishu eller Haiti? Vet hun ikke at kloakken blir silt og renset så knapt en våtserviett slipper ut i naturen? Vet hun hvor miljøbevisste nordmenn faktisk er? ALLE i Norge vet at man ikke skal kaste plast i Naturen. Nordmenn flest gjør ikke det. Plasten vår går rett til søppelforbrenning som igjen skaper energi. Det hun indikerer er rett og slett ikke sant – akkurat som det meste NRK har sagt om «klimaproblemet» i 25 år.

Les også for all del biolog Morten Jødals kronikk Er plastkrisen oppkonstruert, der han med saklig innestemme forklarer hvordan vi alle blir lurt til å kaste oss på den ene katastrofebølgen etter den andre.

En kampanje om en plastkatastrofe er nettopp hva vi kunne vente. Denne måten å arbeide på har vært meget inntektsbringende for Greenpeace, og de vil fortsette. Årlig har de nå en global omsetning på 3,5 milliarder norske kroner. De er ikke smågutter. I perioden 1994-2017 brukte de for eksempel 4,55 milliarder norske kroner i sin kampanje om klima og energi.

Legg også inn et besøk på hans utmerkede blogg, Miljømytene.

Intellektuelt søppel

Hvem ville være bedre til, bokstavelig talt, å røske opp i søpla, enn somaliere fra Norge? De har språkkunnskaper bistandsbyråkrater bare kan drømme om. De har gått i norsk skole hvor de har lært seg å kildesortere og være miljøbevisste. Siden de etter sigende ikke godtar bøff og bløff fra norsk politi, godtar de sikkert heller ikke det samme fra internasjonalt sponsede politikere med eller uten klanslojalitet!

Vi vet jo fra før at somalierne her til lands sliter med å finne arbeid. Ofte er NAV eller sosialstøtte eneste inntekt (kanskje bortsett fra barnebidrag, da? Se: Barneranerne på Stortinget: Heleren er verre enn stjeleren), så noe må gjøres, også med dette problemet.

Derfor gir vi her Arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng og hennes sjefer, Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie og hennes partikollega fra Høyre, Statsminister, Erna Solberg, Miljøvernminister Ola Elvestuen (V), Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF), og selvsagt også deres hær av kommunikasjonsrådgivere og taleskrivere en sjanse til virkelig å gjøre en innsats for verdens miljø.

Dessverre er det en overhengende fare for at vi må belage oss på mye mer intellektuelt søppel i tiden som kommer. Valgkampen har allerede begynt, og neste år skal «miljøorganisasjonen» WWF Verdens naturfond få TV-aksjonen på NRK. Navnet på kampanjen er allerede bestemt: «Vann uten plast redder liv».

Document redder ikke liv, men forhåpentligvis bidrar vi til å avgifte lesernes sinn fra alt det intellektuelle søppelet vi daglig utsettes for. Tips eller støtt oss gjerne! 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: