Sakset/Fra hofta

Mange sperret øynene opp da de så fredagens utgave av Dagsrevyen. Her fikk seerne servert et innslag om hvor ofte Erna Solberg og hennes mann vasker underbukser, og hva de egentlig mener om temaet. Er det mulig? Joda, i NRK er dette god nyhetsjournalistikk.

Sommer er riktig nok agurktid, og redaksjonene er fulle av sommervikarer med blandede talenter. Men et visst minstemål for kvalitet bør kanskje vår statskanal holde selv i juli? I hvert fall i sin hovedsending Dagsrevyen? Stort mer platt og pinlig enn det vi ble servert fredag kveld kan det neppe bli.

Innledningsvis ble det opplyst (påstått…) at det i det siste har «gått en debatt» om hvor ofte vi bør vaske klærne våre. Hm.  Et Googlesøk viser at Nettavisen hadde en sak om dette i april, Kvinner og Klær var innom temaet i 2016, og NRK var sist på saken i 2007. Kanskje ikke akkurat brennhett? Men, men, noen har kanskje snakket om det.

«Ekspertene er klare, vi vasker for ofte. Til og med underbukser bør benyttes i flere dager», erklæres det fra studio på Marienlyst.  Spesielt skal visst de unge være ekstra «flinke» til dette å gå med skitne, uvaskede truser. Ungdom viser vei.

Miljøet, selvsagt

Angivelig skal dette ha noe med miljø å gjøre, og da er det kanskje ikke så rart at den unge NRK-reporter Ida Theresa Myklebost synes saken bør på Dagsrevyen. NRK ser som kjent på seg selv som en spydspiss i arbeidet med å «redde verden», og nordmenns vask av truser er nå blitt en del av dette. Hva blir det neste, kan man undres.

Forbausende (og tragikomisk) nok har man fått statsminister Erna Solberg til å medvirke i dette innslaget. Det bekrefter hvor ivrige politikere generelt er etter å være i mediene, særlig i et valgår. For politikerne er det ekstra interessant med medieinnslag der man for en sjelden gangs skyld ikke blir stilt kritiske spørsmål, men bare kan smile og være «folkelig». Jeg er en helt vanlig borger, jeg må også vaske truser, akkurat sånn som dere velgere der ute.

Se, her er kjæresten min

I innslaget forteller reporter Myklebost at hun selv og statsministeren «har noe til felles, nemlig at kjærestene våre gjør det meste av husarbeidet.» Moderne menn, altså.

Reporteren benytter anledningen til å vise et klipp av sin kjæreste som kommer springende over en plen med en kleskurv i hendene. Da kom han på TV, også. Kult med jobb i NRK!

Vi får så vite at statsministeren tar styringen over klesvasken, mens ektemann Sindre Finnes får assistere. Erna liker å gjøre dette viktige arbeidet på sin måte. Myklebost stiller statsministeren det spørsmålet nasjonen har fundert på i lang tid:

«Tenker du noen gang på miljøet når du kaster klær i skittentøyskurven?»

Ja, det gjør selvsagt Erna. Alle politikere tenker på miljø hele tiden. Miljø er jo kjempeviktig. Budskapet fra landets øverste leder er at dersom tøy ikke er skittent, så trenger det ikke å vaskes. Akkurat, ja. Da fikk vi det avklart.

Når du trodde det var slutt…

Innslaget har nå vart et par minutter, og man skulle tro det var mer enn nok. Det famles utålmodig etter fjernkontrollen i de tusen hjem. Men Ida Theresa Myklebost er ikke ferdig med år redde verden gjennom nordmenns vaskevaner. Samtidig kan hun kanskje vinne prisen «Årets sommeragurk» på neste utgave av Mediedagene?  Dette har klassiker-kvalitet .

Det settes over til seniorrådgiver Hannah Hildonen i Miljødirektoratet, og hun informerer om at det slippes ut kjemikalier og mikroplast ved klesvask. Dessuten brukes det både strøm og vann, legges det til. Vi antar disse banebrytende fakta noteres ned og diskuteres grundig over fredagstacoen hjemme hos seerne.

Er det over snart? Ikke helt. Først må naturligvis en forsker på banen, nemlig Henning Sørum fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Han har forsket på dette i 35 år. Programleder Myklebost forteller gledestrålende at denne forskeren

«jubler over at en undersøkelse viser at hele 40 % av de unge bruker underbuksene i flere dager, og oppfordrer flere til å gjøre det».

Forskeren beretter i korte trekk at det er «bra og sunt» å være skitten og svett. Man kan kanskje være glad man ikke oppholder seg i hans forskermiljø til daglig?

Avslutningsvis settes det over til Erna Solberg og hennes mann Sindre Finnes igjen. Statsministeren forteller at hun helst ikke vil vise sine truser til det norske folk, og reporter Myklebost ler hjertelig. Dermed er denne journalistiske bragden omsider fullført.

NRK har et årlig driftsbudsjett på mellom 5 og 6 milliarder kroner. Man må spørre seg: Hvor mange flere milliarder trenger de egentlig for å bli i stand til å lage nyhetssendinger som ikke er spedd opp med fyllkalk og det rene visvas?

 

Kjøp T-skjorten «kronisk norsk» fra Document her