– Det er fortsatt hvite heteromenn over 55 som har makten, også i de nordiske landene, hevdet hotellkonge Stordalen under Almedalsveckan mandag. Bildet: kulturminister og partileder Trine Skei Grande, statsminister og partileder Erna Solberg, og finansminister og partileder Siv Jensen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Petter Stordalen gikk til frontalangrep på hvite, heteromenn over 55 i en tale i Sverige mandag; han skjemmes over at slike menn «har makten» – til og med i Norden.

– Det är fortfarande vita heteromän plus 55 som har makten även i nordiska länderna, jag skäms faktiskt lite över det när jag ser min dotter i ögonen, sa Stordalen til Expressen etterpå.

Hotellkongen talte til en fullsatt sal under Almedalsveckan på Gotland, hvor hele det svenske politiske establishment og samlige større medier er tilstede.

Stordalen knallet til mot middelaldrende hvite menn, og påstod at menn kvoterer hverandre inn i lederstillinger, og at de bevisst holder kvinner utenfor.

I sin tale, som ifølge Expressen oset av svovel, gikk han enda lenger og hevdet at «menn motarbeider kvinner».

– I Norden i dag er det fortsatt sånne som meg, hvite hetero-menn på 55+, som har mest makt, sa Stordalen til jubel fra publikum.

Denne plakaten preger Oslos trikkestopp. Stordalen bruker politisk korrekthet til å promotere seg selv.

Svenske medier er nesegruse i sin beundring for Stordalen og det de oppfatter som hans «modige» uttalelser «uten å frykte forretningsmessige konsekvenser»:

Utan att frukta affärsmässiga konsekvenser gick han på måndagen till angrepp mot världsledare – och män som motarbetar kvinnor – i ett känsloladdat tal i Visby.

– Utviklingen går jo i riktig retning og kvinner vinner terreng på stadig flere områder, men det er dessverre ikke hele sannheten, sa Stordalen, og viste til at av Sveriges 329 børsnoterte selskap har 81 «aktivt valt bort kvinner i ledningsgrupperna».

Menn rekrutterer menn, menn blir kvotert, hevdet Stordalen.

– For meg som kapitalist er dette umulig å forstå, ettersom jeg vet at en blandet ledelse ikke bare gir oss en bedre kultur, men det gir også bedre økonomiske resultater.

I Expressens referat er det imidlertid ikke mulig å finne spor av vitenskapelig bevis for påstanden.

– Vi kan ikke sitte og se på at en gjeng gamle menn på 55 pluss selv skal stå for endringene i samfunnet vårt. Det er ingen god løsning, og det er heller ikke oppskriften på å bekjempe rasistiske holdinger og fjerne polariseringen. Da vil det skje lite, og det lille som skjer, vil gå langsomt, sa Stordalen.

Han avla også Vladimir Putin, Donald Trump, Viktor Orbán och Marine Le Pen en visitt:

– Alla de snackar om hur det var förr, här ska vi i stället prata om framtiden och möjligheter, sa han.

Til Expressen sa han etterpå:

– Jag är skrämd av polariseringen i samhället.

Sin egen rolle i polariseringen er Stordalen åpenbart totalt ignorant om.

 

Kjøp T-skjorten «kronisk norsk» fra Document her