En kvinne i 60-årene døde etter at hun ble stukket med kniv i Visby i Sverige. Der er svenske partiledere samlet til den såkalte Almedalsveckan. Ifølge Expressen har den pågrepne gjerningspersonen tilknytning til Nordiska Motståndsrörelsen (NMR).

NMR regnes som en nynazistisk, høyreekstrem organisasjon.

Den 33-årige man som misstänks för knivdådet under Almedalsveckan i Visby har kopplingar till nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, enligt Expressens uppgifter.

Mannen, som under kvällen anhållits för mordet, har tidigare deltagit i flera nazistiska demonstrationer under senare år.

Kvinnen ble brakt til sykehus, men døde av skadene. Motivet bak ugjerningen er foreløpig ukjent.

Den man som anhållits misstänkt för mord på en kvinna i 60-årsåldern på Donners plats i Visby under onsdagen, har enligt uppgifter till Expressen kopplingar till högerextrema rörelser.

Han har varit aktiv i nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen under flera år, och har uttryckt sympati för Alternativ för Sverige i sociala medier.

Den misstänkte gärningsmannen har också varit en återkommande skribent för NMR:s nättidning Nordfront, där han bland annat spridit antisemitiska och förintelseförnekande konspirationsteorier.

På Facebook har han postat bilder från demonstrationer med Nordiska motståndsrörelsen som han deltagit i.

Politiet samarbeider med SÄPO i etterforskningen.

– Polisens arbete fortsätter med tekniska undersökningar, samtidigt har vi en nära samverkan med SÄPO, säger Fredrik Persson, polisområdeschef.

NTB omtaler saken:

Mannen har blant annet vært skribent i NMRs nettavis Nordfront, der han skal ha spredt antisemittiske konspirasjonsteorier og nektet for at holocaust fant sted. Han er hjemmehørende i det sørlige Sverige og er ikke tidligere straffedømt.

Ifølge avisen skal det ikke være noen kobling mellom den antatte gjerningsmannen og offeret.

Sivilister bidro under pågripelsen av den antatte gjerningspersonen.

Almedalsveckan – roten til «svenske tilstander»?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.