Vebjørn Sand foran et bilde i utstillingen «Guernica – et vendepunkt» – 25. april 2017. Foto: Lise Åserhud/NTB Scanpix

Etter Vebjørn Sands kronikk i Aftenposten, samt et større intervju i samme avis, har det kommet reaksjoner hos enkelte stortingspolitikere. Sand påpekte nemlig at kunstnere som malte på klassisk figurativt vis aldri fikk stipendier eller offentlige oppdrag. De statlige midlene gikk hovedsakelig til venner og bekjente som jobbet i et modernistisk formspråk. Dette har pågått i årevis og er et velkjent problem i kunstfeltet. Nå har stortingsrepresentant Silje Hjemdal (FrP) fremmet et skriftlig spørsmål til kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande.

«Hva vil statsråden gjøre for å motvirke at figurative kunstnere holdes utenfor offentlige utsmykningsoppdrag og stipendordninger»?

Statsråden har ennå ikke svart, men hun bør ta noen grep for å endre forholdene, i det minste kartlegge uvesenet. Feilfordelingen av offentlige midler er ikke bare urettferdig mot seriøse, profesjonelle kunstnere, den undergraver også kulturpolitikkens demokratiske prinsipper. Det skal bil interessant å se hva kultur- og likestillingsministeren velger å svare. Hun bør i alle fall orientere seg i kunstfeltet på en uhildet måte og holde seg unna fagforeningsmafiaens kunstpolitiske tåkelegginger. Her er de primært ikke opptatt av fag, men å melke staten for mer penger til meningsfeller.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂