Oriana Fallaci, Hege Storhaug, Sylvi Listhaug og Katie Hopkins. Fotografier: Piero Raffaelli / Wikimedia Commons, Cezary Piwowarski / Wikimedia Commons, Lise Åserud / NTB scanpix og Hanne Tolg / Document.

 

Katie Hopkins’ besøk i Oslo har falt mange på den utvidede venstresiden tungt for brystet. Det er ikke så rart, for det hun har å si, er en høyst uvelkommen sannhet som Douglas Murray har fremført på sobrere vis: Europa er i ferd med å begå selvmord – en kjensgjerning et panel bestående av bant andre lederen for Haifa-universitetets National Security Studies Center kan diskutere i ro og mak når forfatteren av «Europas underlige død» er i Tel Aviv.

Grunnen til at det er slik, er at Europas ledende klasser har mistet livsgnisten på egen sivilisasjons vegne, og ikke har andre ambisjoner enn å administrere dens tilbakegang på mest mulig komfortabelt vis.

Fra tid til annen er det noen som forstyrrer komforten. Det dukker opp stemmer som forteller folk at sivilisasjonen rent faktisk er på retur, og at samfunnets ledende klasser har et stort medansvar for det.

Og slik går det til at noen korte selfie-videoer med Katie Hopkins i Oslo avstedkommer en storm på Twitter, dette enorme galehuset som får Facebook til å virke som et teselskap med nobelprisvinnere, som videreformidles av TV2, Nettavisen, Dagbladet og andre store medier.

I utgangspunktet skulle man kanskje ikke tro at noen skarve videoer skulle avstedkomme en slik flodbølge av indignasjon som forener kokovenstre og gåseleverhøyre, der skjellsordene hagler og en stortingsrepresentant og parlamentarisk leder vrenger ut av seg et «Føkk Hopkins».

Reaksjonene på Hopkins’ besøk på Oslo øst bringer tankene hen på Sylvi Listhaugs besøk i henholdsvis Rinkeby og Holmlia. En serie av verbale vulkanutbrudd forsøkte å overbevise offentligheten om at Listhaug svartmalte situasjonen. Av en eller annen grunn gjelder ikke alminnelige standarder for høflighet når statsråden og Frp-nestlederen kommer med friske utspill. Småligheten gjør seg sågar gjeldende når folk gir henne blomster.

Den hysteriske reaksjonen på the Sylvi har samme årsak: Hun forteller ukomfortable sannheter.

Hva er det som gjør at normalt forholdsvis intelligente og høflige personer går av skaftet i flokk på denne måten?

Fenomenet er ikke nytt. Det er snarere lett å sette fingeren på. Det handler om moralpanikk som avstedkommer heksejakt – ikke med bål i våre dager, men fra tid til annen resulterer det i mord, som på Pim Fortuyn i 2002.

Vanskelig er det heller ikke å identifisere andre modige kvinner som har fått unngjelde på lignende vis etter at de har advart om masseinnvandringens katastrofale konsekvenser. Det første eksemplet i det 21. århundre er Oriana Fallaci, som ble utropt til heks på grunn av bøkene hun skrev etter 11. september 2001.

I vårt eget land har den samme behandlingen blitt Hege Storhaug til del. Det er interessant å merke seg at heksejakten mot Storhaug i 2017 og mot Hopkins i 2019 ble igangsatt av henholdsvis Ivar Staurseth og Bård Larsen, begge tilhørende det Minerva-/Civita-miljøet som utgjør Høyres kvasi-intellektuelle omland, likeledes at Jan Tore Sanner var blant dem som så seg nødt til å kaste Listhaug til ulvene.

Alle disse fire kvinnene er hår i suppen for en maktelite som ikke finner seg i å bli fortalt at den kjører sivilisasjonen i dass.

Nettopp derfor har de mange tilhengere blant vanlige mennesker som ikke føler seg beskyttet av makten.

Den politiske historien i Vest-Europa har i de senere årene handlet mye om vanlige menneskers opprør mot makteliter. Det er en megatrend som kommer til å vare lenge ennå. Pim Fortuyn ble myrdet, men i Nederland personifiseres megatrenden nå av Thierry Baudet, som har svært mange tilhengere blant de unge.

Eliten kommer naturligvis til å bite godt fra seg i lang tid innen den blir erstattet, og fenomenet er langt fra harmløst. Hvordan denne prosessen vil utspille seg, avgjør hva slags verdensdel våre etterkommere blir sittende igjen med.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂