EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker møtte nordiske nyhetsbyråer til intervju på sitt kontor i 13. etasje i Berlaymont, EU-kommisjonens hovedkvarter i Brussel. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix

Høydepunkter fra nordiske nyhetsbyråers intervju med EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

Les også Juncker freser mot «dumme journalister»: – Jeg har ikke noe problem med alkohol!

 

Om grensekontroll

– Vi kan ikke fortsette med dette systemet med grensekontroll à gogo. Dette er ikke i samsvar med reglene vi har.

Om ideen om en europeisk hær

– Jeg er for en europeisk hær. Men dette må håndteres på en veldig forsiktig, forsvarlig måte. Jeg ønsker ikke en militarisering av EUs utenrikspolitikk. Det er ikke målet. Vi må opptre ansvarlig.

Om brexit

– Min arbeidshypotese er at det vil skje. Mitt håp og mine drømmer kan være noe annet, men hvis du skal opptre ansvarlig, må du ta på alvor det nasjonale regjeringer forteller deg, og det den britiske regjeringen forteller oss, er at de ønsker å gå ut.

Om klimapolitikk

– Vi har foreslått klimanøytralitet innen 2050. Men det som er viktigere – fordi 2050 er veldig langt fram i tid, det er 31 år til – er at vi må konsentrere oss om målet vi har satt for 2030. Det er mye mer troverdig enn målet for 2050.

Om fri bevegelighet

– Jeg er ikke for å begrense den frie bevegeligheten, for det er et av hovedprinsippene i den europeiske arkitekturen. Det har hjulpet Europa, det har hjulpet folk, og jeg tror ikke det vil være klokt på dette tidspunktet i europeisk historie å rive ned dette prinsippet.

Om minstelønn

– Jeg skulle gjerne sett en sosial minstelønn i alle landene våre. Ikke på samme nivå, for å introdusere en minstelønn på luxembourgsk nivå i Bulgaria gir ingen mening. Men prinsippet er viktig. Hvis du er i arbeid, må du kunne leve på den lønna du får. Slik er det ikke i alle medlemsland.

Om Ungarns statsminister Viktor Orbán

– Viktor Orbán har i årevis vært vant med at jeg alltid har hilst på ham som diktator. Vi har et godt privat forhold som gjør det mulig for meg å si «Viktor, diktator, hvordan går det?».

Om Hellas

– Jeg er stolt over å ha vært i stand til å holde Hellas på innsiden av den solidariteten som eurosonen tilbyr. Jeg måtte kjempe mot flere regjeringer som ønsket å kaste Hellas ut av eurosonen. Vi lyktes faktisk veldig godt.

Om populisme

– Enkelte i de tradisjonelle politiske familiene i Europa følger populistene blindt. Det oppmuntrer folk til stemme på originalen. Den eneste måten å kjempe mot populister på er å si det motsatte av hva de sier, hvis det motsatte er sant. Og det motsatte er veldig ofte sant. Å følge populistene blindt fører bare til mer populisme. Det er den enkleste løsningen. Det er vanskelig å kjempe mot forenklingene som er introdusert i europeiske og nasjonale debatter av populister og dumme ekstreme nasjonalister.

Om EU

– Den europeiske union kan ikke bygges opp mot nasjonene. Det er ikke mulig. Siden jeg var 16 år gammel har jeg aldri ment at ideen om Europas forente stater vil være det beste, for folk liker ikke det, og folk vil ikke at vi skal bli en sentralisert stat.

(Intervjuet er et samarbeid mellom norske NTB, danske Ritzau, finske STT og svenske TT.)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂