France’s President Emmanuel Macron and German Chancellor Angela Merkel speak during the informal meeting of European Union leaders in Sibiu, Romania, May 9, 2019. Ludovic Marin/Pool via REUTERS

 

Denne helgen var Stats- og regjeringssjefene i EU samlet til toppmøte i den rumenske byen Sibiu, og temaet de behandlet var strategien for de kommende fem årene. Her bringer alle sine nasjonale kjepphester med seg, som skal pleies for hjemmepublikummet, men det er de store linjene for EU som sto på agendaen. Pussig nok har en av de viktigste sakene blitt lagt på is:

Deltagerne ble lovet at dette «uformelle» møtet skal være fritt for diskusjoner rundt Brexit, og alle var lettet, for EU har intenst behov for å diskutere andre spørsmål enn det fastlåste Brexit-situasjonen nå. Innvandring og islam er antagelig også ren gift for dette møtet, så heller ikke der blir det lett å finne felles grunn.

Men noen saker kommer de ikke unna, og klima er én av dem. Klimaproblematikken seiler opp som en av de vanskeligste sakene når EU-toppene skal legge planen for EUs framtid. «Det Grønne Skiftet» blir nemlig mer og mer omfattende og selvgenererende,  og dermed stadig mer kostbart

I forkant av toppmøtet har EUs president Donald Tusk lagt fram et grovutkast til den nye strategiplanen, og der er klima, bærekraft, grønn energi og grønt skifte naturligvis er en av hovedstolpene. Saken er at de enorme problemene rundt «Energiwende», de manglende resultatene, og de raskt økende kostnadene for folk og næringsliv, gjør at splittelsen begynner å bli dyp.

Mangelen på reelle klimakatastrofer gjennom 25 år, legger nok også en demper på stemningen, men østblokkland som Polen og Ungarn vil nok påpeke det høyt og tydelig. De satser på kullkraft og ønsker ikke kopiere feilene Tyskland gjør, enten det involverer islam eller «Energiwende». Men også Tyskland begynner å få nerver når det kommer til klimasaken: .

Deres frykt er at et mål om klimanøytralitet innen 2050 vil ramme europeisk industri for hardt. Klimasaken er uten bremser og har spunnet helt ut av kontroll både økonomisk og politisk, og dermed er EU kraftig presset fra flere sider: De er midt inne i en prosess der klimamålene skal opp til ny vurdering, samtidig som protestene mot vanvittige strømpriser og levekostnader sprer seg, samtidig som presset fra klima-aktivister om å gjøre mye mer og fortere har eksplodert med Greta Thunberg-farsotten.

Det blir spennende å se hva EU-lederne blir enige om, hvis de overhodet blir enige.

Kjøp billetter til Katie Hopkins her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂