Sakset/Fra hofta

En granskning som er blitt utført av Expressen og Doku, viser at flere personer som har returnert til Sverige etter å ha sluttet seg til IS eller andre jihadist-grupper i Syria, har begått alvorlige forbrytelser på svensk jord etter sin retur.

Forbrytelsene omfatter grov vold, utpressing, bedrageri og hvitvasking, skriver den svenske avisen.

Det alvorligste forholdet er et mord som IS-terroristen Mubashir Qadar er tiltalt for i Örebro-forstaden Vivalla i nærvær av en annen Syria-jihadist.

Filmen talar sitt tydliga språk: Mubashir Qadar, 31, står lutad över den liggande mannen och hugger honom gång på gång med saxen mot ansiktet.

Därefter tar en kamrat över och pucklar på det fortfarande liggande offret med delar av ett automatvapen.

Den medtiltalte kameraten av Qadar er tidligere dømt for et brutalt knivangrep, og har forøvrig et tjuetalls andre punkter på rullebladet.

Disse to er ikke de eneste. Expressen presenterer et helt persongalleri av andre forbrytere med samme forhistorie. En 28 år gammel mann i Halmstad med forbindelser til andre radikaliserte personer er dømt for grov mishandling, narkotikaforbrytelser og ordensforstyrrelser.

Flere andre er dømt for vinningskriminalitet, noen av dem hyller den islamske terrorismen åpent. En hadde vært med i den «åpent jihadistiske gruppen al-Taqwas ungdomsforening utenfor Stockholm».

Magnus Ranstorp, som er terrorforsker ved Försvarshögskolan i Sverige, sier det er bemerkelsesverdig at de returnerte fra Syria begår alvorlig kriminalitet, men konstaterer det nokså åpenbare at slike personer har lavere voldsterskel enn normalt.

Utenfor Sverige har returnerte IS-jihadister også begått mer terror, bemerker Ranstorp, og peker blant andre på Osama Krayem og Mohamed Belkaid, som er mistenkt for medvirkning til terrorangrepene i Paris og Brussel.

All verdens fantasi behøves ikke for å tenke seg at returernte IS-jihadister kan finne på noe tilsvarende i Skandinavia.

Men svenske myndigheter står hjelpeløse, skriver Expressen. Den hjelpeløsheten er helt og holdent selvvalgt.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.

Les også