Steve Bannon har takket ja til å komme til Nordiske Mediedager i Bergen 8.-10. mai, kan flere medier berette. Festivalsjef Guri Heftye omtaler i Dagens Næringsliv Bannon som en sterk retoriker med tydelige meninger. På grunn av hans bakgrunn fra Breitbart og som rådgiver hos  Trump, er Heftye klar for reaksjoner:

– Det lever vi bra med. Vi inviterer ikke Steve Bannon for å være hyggelige. Mediedagene er ikke en scene for politisk propaganda, tvert imot er våre delegater journalister og redaktører som er interessert i å høre hvorfor høyrepopulistiske strømninger preger også vår del av verden, sier hun. […]

– Valget av Trump som president og veksten til høyrepopulismen bekymrer mange, og Steve Bannon er den fremste eksponenten for denne tidsånden. Jeg har stor tillit til våre delegater og deres evne til kritisk tenkning, at de klarer å forholde seg til holdninger de også kan være sterkt uenig i. Vi er klar over hans ståsted, og kan ikke late som han ikke finnes. Dette handler ikke om å like eller ikke like Steve Bannon, det er fenomenet Steve Bannon og høyrepopulismens fremvekst og angrep på mediene vi må forstå og analysere.

Det er vel dette som kort oppsummert kan kalles ytringsfrihet.

Der Heftye fremstår som en forsvarer av ytringsfriheten, så får Bannon frem skrotvenstre-trollene Trædal og Sumaya i lyset slik at de sprekker med et brak. Det er ikke vakkert:

Samfunnsdebattant og skribent Sumaya Jirde Ali har tidligere tatt til orde for «no-platforming» av ekstreme holdninger, altså at de ikke bør gi plass i mediene og debatter.

– Det er som å se et mobbeoffer invitere mobberen til intervju. Underlig, sier hun om invitasjonen.

Trædal er skeptisk til at Nordiske Mediedager har invitert Bannon til konferansen.

– Jeg har advart mot å la ulver fremstå i fåreklær i offentligheten. Bannon er en interessant figur, men man risikerer å gi mer plass og legitimitet til en person som allerede har spilt seg utover sidelinjen. […]

Trædal er ikke nødvendigvis tilhenger av «no-platforming», men han er opptatt av at mediene må være forsiktige med måten de slipper dem til på. […]

– Mediene bør være forsiktige med å legitimere folk som Bannon, som nettopp har gjort frie medier til en hovedfiende.

Dette er patetisk, selvmotsigende lesning. At ikke disse to rikssynserne snart ser at de er i full gang med å innskrenke og fjerne den ytringsfriheten de selv nyter godt av, er avslørende, skremmende og en sjelden oppvisning i dobbeltmoralisme og mangel på selvinnsikt.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.