Nytt

Christophe Chalencon i samtale med Alessandra Buccini. Stillbilde: La 7.

«Alt er i øyeblikket rolig, men vi er på randen av borgerkrig», slik lyder en analyse av situasjonen i Frankrike som Christophe Chalencon – en av lederne for de gule vestene – nylig gjorde i nærvær av den italienske journalisten Alessandra Buccini.

Med skjult opptaksutstyr registrerte Buccini en rekke oppsiktsvekkende ekstra uttalelser fra Chalencon mens hun gjorde undersøkelser i forbindelse med det politiske talkshowet «Piazzapulita» på den italienske TV-kanalen La 7.

Chalencon sier at han vet han kan bli drept når som helst, men at han gir blaffen fordi det ville føre til at folket stormer Élysée-palasset og giljotinerer Macron, kona og hele klikken hans.

«Vi har paramilitære som er rede til å gripe inn, for de ønsker også å styrte regjeringen.»

Det må raskt finnes politiske løsninger på situasjonen i Frankrike, mener Chalencon. I motsatt fall vil regjeringsfiendtlige personer som har trukket seg fra hæren, gå til aksjon.

Det er ikke første gang Chalencon antyder at det kan komme politisk voldsbruk i Frankrike. I en selfie-video som ble postet til Facebook lille julaften, oppfordret han de væpnede styrker til å gjøre et militærkupp i landet for å innføre reelt demokrati.

Men denne gangen går altså Chalencon enda mer truende til verks enn tidligere, og vil med det risikere å skape splittelse blant de gule vestene, som ønsker å stille til EU-valget, og åpenbart vil få forklaringsproblemer hvis de har med en på laget som ser for seg et paramilitært statskupp med utenomrettslige henrettelser.

Franske myndigheter kan vanskelig forholde seg passive til det Chalencon sier, selv om Frankrikes innenriksminister avfeier ham som en tulling.

Men også for den italienske Femstjerners­bevegelsen, som nylig møtte blant andre Chalencon, vil dette gjøre et tidligere antydet politisk samarbeid umulig.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.