Nytt

«Makten til folket», forkynner et slagord under Rassemblement Nationals møte i Le Thor den 19. januar 2019. Foto: Twitter

Marine Le Pen holdt lørdag sitt første valgkampmøte før EU-valget i Frankrike den 26. mai sammen med Rassemblement Nationals (RN) toppkandidat ved valget, Jordan Bardella.

På vegne av partiet langet de som ventet ut mot globaliseringen og tok til orde for at Europas folk og suverene nasjonalstater måtte ta makten tilbake fra Brussel, for slik å gjenvinne sin frihet.

Arrangementet fant sted i en idrettshall i den lille kommunen Le Thor, som ligger i det sørøstlige departementet Vaucluse. Ved å legge valgkampåpningen til et lite sentralt sted ønsket Le Pen naturlig nok å sende et signal til periferienes Frankrike, som de siste månedene har stilt seg massivt solidarisk med de gule vestenes demonstrasjoner.

Etter å ha deltatt under de gule vestenes protester alle de ni foregående helgene, valgte den 60 år gamle Marie-Claude Gomis sist lørdag å gå på RNs valgmøte i stedet, skriver Le Monde. Hun mener det er mye som må forandres i Frankrike:

«Det er derfor vi er her i dag, vi har tro på dette! Og så får det bare stå til.»

Mannen hennes er enig. Utlendingene i Frankrike har «flere fordeler enn oss», sier han til den franske avisen. Stadig flere går lei. Selv angrer de på at de stemte på François Hollande i 2012, og har siden kun stemt på «ytre høyre».

Selv om Marie-Claude stilte normalt antrukket på møtet, var personer med gule vester også å se i Le Thor. Enda flere hadde lagt dem på dashbordet i bilene på parkeringsplassen utenfor. Men bilder og videoopptak fra møtet viser at de franske flaggene var langt mer synlige inne i lokalet, og folk viftet med dem mens de sang nasjonalsangen Marsaillaisen.

Det er uansett liten tvil om at RN kapitaliserer på fenomenet som har preget Frankrike de siste månedene: Under møtet ropte noen «Leve de gule vestene!», og forsamlingen brøt ut i jubel.

Under talen sin gikk Le Pen langt i å hylle de gule vestenes opprør, som hun karakteriserte med ordene «legitimt og modig». Protestene markerer slutten for en ikke-eksisterende regjering med en fjern og foraktfull president, ifølge RN-lederen.

«Gult er blitt folkets farge, fargen til forsvar av folkene», sa Le Pen, som illustrerte poenget med å vise frem et gult flagg med EU-stjerner – et symbol på den formen for union hun ønsker seg: en allianse av suverene nasjonalstater.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.