Nyheten om at den spansk-sveitstiske konvertitten Zoller/Abdellah kommuniserte direkte med en IS-kontakt i Syria gjør at historien må skrives helt om.

Helt fra første stund het det at drapene var noe ekstraordinært. De passet ikke inn i fortellingen om Marokko. Slike halshugginger skjedde ikke der. Det stred mot marokkansk lynne og kultur.

Det gikk en uke så fant man en hodeløs kvinnekropp i Ifrane også det i Atlasfjellene.

Begivenhetene tok en helt annen retning enn det myndighetene og mediene i Danmark og Norge la opp til ved å etterplapre marrokanske: De fire gjerningsmennene var «ensomme ulver». Javel. De var fattige. Gateselgere.

Nå er antall arresterte kommet opp i 23. 14 marokkanere er bøtelagt for å ha sendt halshoggingsvideon til de etterlatte. Kanskje ikke bestialiteten er så ekstraordinær likevel?

Vi forstår at Marokko som turistland og med islam som statsreligion har vanskelig for å ta inn over seg salafisme og IS. Men at våre medier og politikere oppfører seg på samme måte, har vi mindre forståelse for.

Terror-eksperten Thomas Hegghammar sto frem på NRK og anla sitt mest guttete uttrykk: Drapene var uttrykk for at IS er svak – dette var etter at videoen hvor de fire sverger troskap til IS-lederen var blitt kjent. Hegghammer hadde ingen tro på at IS sentralt hadde noen finger med i spillet.

Han er motbevist på alle punkt: Hjernen bak drapene var en sveitsisk-spansk konvertitt som var blitt radikalisert i Sveits og drev forkynnelse og verving til jihad. Myndighetene opplyser at han planla flere aksjoner.

Europa eksporterer salafisme

Vi gjør oss følgende observasjon: Radikaliseringen kommer ikke bare innenfra muslimske land. Nå kommer den også utenfra – fra Europa. Europa er nemlig en grobunn for salafisme, med gode trygdeordninger og stor frihet.

Den friheten bruker selvsagt salafistene til å spre sitt budskap, skaffe seg fotfester og organisere seg. Europa er det perfekte utgangspunkt for å undergrave relativt moderate regimer som Mohamed VIs Marokko.

Vi blir forsikret at marokkansk politi og etterretnings samarbeider med europeiske. Sikkert. Men bildet er mer komplisert enn før. Vi kan ikke være sikre på at vi får vite det vi trenger å vite. Vi må selv sette sammen puslebitene.

På innsiden

Det er ikke vestlig frihet mot maghrebsk obskurantisme og korrupsjon. Islam er på innsiden av Europa. På innsiden av hodene til Angela Merkel, Lars Løkke Rasmussen, Theresa May, Emmanuel Macron og Erna Solberg. Dvs de er ikke i stand til å analysere islam utenfra, ikke i stand til å se islam i forhold til kristendom og rasjonalitet. De ser islam slik islam ser seg selv. Da er de på innsiden av islam og islam vil fortsette å vokse inne i hodene deres.

Islam er selvsagt på innsiden av marokkanernes hoder. Men de har hatt 1.400 års erfaring og reaksjonsmønsteret er mer komplekst. Hvis Europa hadde forstått hva det sto overfor kunne det utvirket samarbeid med islamske stater på egne premisser. Nå skjer samarbeidet på islams premisser.

Marrakeshpakten er et rystende eksempel. Det fremstår uforståelig for europeere at våre ledere kunne reise til Marrakesh for å undertegne en avtale som skulle sikre en regulert strøm av migranter fra Midtøsten, Maghreb og Afrika til Europa.

Svaret er at islam befinner seg på innsiden av deres hoder. Da er det mye som virker selvfølgelig og logisk som andre anser for galskap.

Imøtekommende

Derfor vil politikere og mediers reaksjon være å opptre imøtekommende, ut fra et ønske om å bekrefte et bånd som de føler, men som for europeere fremstår uforståelig. For europeere ligner det på underkastelse når de takker marokkanerne for deres empati.

Selv den minste sympatierklæring blir mottatt som manna fra himmelen.

Derfor aller Erna Solberg og Jens Stoltenberg drapene for meningsløse. De er mentalt ute av stand til å forstå dem.

Deres instinktive reaksjon er å drive damage control på islams vegne: Fjern videoen fra nettet, kall halshoggingen for «knivskader» på halsen. Understrek fattigdommen, at de fire ble ført på villspor.

Ekstremisme er en diagnose som ikke kjenner noen bestemt politisk eller religiøs tilhørighet.

Slik lyder den nye læren.

Ytringsfrihet kastes under bussen. Slik må det være når islam er det primære. Alt annet er underordnet.

Der er vi nå. Så fort har det gått.

Vi må studere drapene på jentene og forstå hvorfor reaksjonene har vært så svake.

 

To bøker fra Document som det er vanskelig å komme utenom hvis man vil forstå hva som har skjedd i Europa:
 

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.