Migranter som er blitt plukket opp av spansk redningstjeneste i Middelhavet, venter på å gå i land på havnen i Malaga den 24. desemver 2018. Foto: Jon Nazca / Reuters / Scanpix.

2019 var ikke mange timene gammelt før årets første migranter kom sjøveien fra Marokko til Spania.

Den spanske maritime redningstjenesten hentet i morgentimene første nyttårsdag opp i alt 111 migranter fra tre forskjellige båter – to av dem i Alboransjøen og en tredje ikke langt fra Algeciras ved Gibraltarstredet.

Det skriver El País.

Båtene som fikk hjelp i Alboransjøen, hadde henholdsvis 66 mennesker – 54 menn og 12 kvinner – og 30 mennesker – ett barn, tre kvinner og 26 menn – ombord. 15 mennesker befant seg i båten som fikk hjelp i nærheten av Getares-stranden i Algeciras – de fleste av dem mindreårige.

Nærmere seksti tusen migranter kom sjøveien til Spania i 2018, og det utgjorde omlag halvparten av båtmigranttrafikken til Sør-Europa over Middelhavet i fjor.

Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) var det minst 769 migranter som omkom eller forsvant langs den vestlige Middelhavsruten i 2018, skriver El País.

Opplysninger fra franske, spanske og baskiske myndigheter samt spanske hjelpeorganisasjoner tyder på at de fleste migrantene som kommer sjøveien til Spania, reiser videre til andre europeiske land.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.