Senatorene Richard Blumenthal, Sheldon Whitehouse og Mazie K Hirono gikk mandag til retten for å få erklært utnevnelsen av Matthew Whitaker som konstituert justisminister ulovlig.

De tre tilhører noen av de mest fanatiske motstanderne av Donald Trump. Under høringen av Brett Kavanaugh forsøkte de med alle midler å sabotere utnevnelsen av ham til høyesterett, om det så skulle gå på rettssikkerheten løs.

Whitaker var stabsjef for justisminister Jeff Sessions. Sessions erklærte seg inhabil i forhold til spesialetterforsker Bob Mueller og hans arbeid, og overlot styringen til visejustisminister Rod Rostenstein. Rosenstein var pro-Mueller og lot Mueller få frie hender.

Det får han neppe under Whitaker, men Demokratene har ikke noen rett på å ha en leder som gjør som de ønsker. Da Sessions trådte tilbake benyttet Trump anledningene til å utnevne en person som er mer pro-Trump enn Sessions i spørsmål som har med Muellers etterforskning å gjøre.

Demokratene frykter at hvis Whitaker blir sittende kan han stikke kjepper i hjulene for Mueller.

Trump har rett til  å utnevne en midlertidig etterfølger.