Kultur

Margrethe Loe Elde: avklipp.
Over hundre år etter at avantgarden dro i gang sin kunstneriske renselsesprosess, fortsetter noen bygdetullinger i det samme misforståtte sporet, enten de er malere eller billedhuggere. Selv den tradisjonsbundne billedvev måtte etter hvert til pers og forenkle sine teknikker og fjerne den dekorative figurasjonen. I dag kalles det da heller ikke billedvev, men tekstilkunst eller fiberkunst, for å fremheve at det kunstnerisk vesentlige ligger i den stofflige materialiteten.

Med et så visuelt magert utgangspunkt er det ikke så lett å fabulere frem noe estetisk interessant, for ikke å si noe tekstilt vakkert. Det enkleste er å satse på det heslige og banale, noe tekstilkunstneren Margrethe Loe Eide demonstrerer med sine «Avklipp» i Soft Galleri, tekstilkunstnernes eget utstillingssted. Dette er noe av det styggeste og mest fantasiløse jeg har sett i den tekstile sjangeren. Utstillingen består av stoffrester, tekstilt avfall og paller med tekstile stabler. Sistnevnte ser ut som brune kveiler med striglet kamelmøkk.

I følge kunstneren handler utstillingen om «å utforske tekstilenes materialitet, og hvordan de kan la seg forme fra flater til volumer uten bruk av nål og tråd. Det har handlet om å lete etter tekstilenes «natur», om å arbeide direkte og intuitivt, og om å legge til rette for en arbeidsprosess med tillit til materialenes iboende egenskaper». Ja, hva skal en si om sånt teoretisk pølsevev? Alt handler om en dekonstruksjon til et kunstnerisk nullpunkt, der kunstneren ikke skaper noe som helst, bare samler sammen materialrester og tekstilt avfall, som er estetisk verdiløst.

At dette tekstile søppelet har sine «iboende egenskaper» kan hvem som helst se. Det er derfor det er avfall og søppel, og kunstnerisk blottet for estetiske kvaliteter, som det er en kunstners jobb å tilføre. Når så ikke har skjedd, burde det aldri vært stilt ut i et galleri, som også må finansieres av Statens utstillingsfond og Billedkunstnernes Vederlagsfond. Dette er virkelig et bunn-nivå av kunstnerisk innsats og teoretisk vrøvl.

 

Soft Galleri:
Margrethe Loe Eide, tekstile utforskninger
Varer fra 25/10 til 25/11, 2018