Desperasjonen er til å ta og føle på når Antirasistisk Senter (ARS) skamløst må blande inn grusomhetene fra 22. juli 2011 som argument for å få mer i statsstøtte til driften. I motsetning til Human Rights Service, som fikk redusert sin statsstøtte med kr. 500.000 i statsbudsjettet for 2019, er støtten til ARS foreslått uendret på kr. 2.175.000.

Daglig leder Rune Berglund Steen er likevel bekymret: Organisasjonen mister fra januar neste år 2,9 millioner kroner fra tippemidlene, uten at bortfallet kompenseres med mer enda penger over statsbudsjettet. Dette vil gå ut over senterets fagpolitiske avdeling, som i dag består av syv fulltidsansatte.

– Vi står overfor den mest dramatiske svekkelsen av virksomheten vår siden vi ble grunnlagt for 40 år siden. Kampen om tippemidlene er tapt, men 2,9 millioner er halvparten av finansieringen vår. Når vi samtidig står på stedet hvil på statsbudsjettet, må vi starte nedbemanningsprosessen i løpet av en uke eller to. Sannsynligvis mister vi halve staben eller mer fra januar, sier Berglund Steen til Filter Nyheter.

– Vi har ikke hatt en krone i økning siden 22. juli. Man skal ikke trekke inn 22. juli i tide og utide, men det er rart at man ikke har investert mer etter dette. I stedet risikerer vi at deler av miljøet som jobber mot høyreekstremisme, er iferd med å forgå, fortsetter han.

I dag jobber den fagpolitiske avdelingen ved ARS blant annet med «kartlegging av sjikane og trusler mot flerkulturelle samfunnsdebattanter», noe som skal ferdigstilles til en rapport. (PS. Husk å ta med Shurika Hansen.) Én stilling ved senteret er forbeholdt overvåkning av høyreekstremisme, og denne er delvis finansiert av 14 ulike LO-forbund. En annen stilling er knyttet til driften av en antirasistisk nettside for skoleverket, delvis finansiert av Utdanningsdirektoratet. To rådgivere er ansatt i deltidsstillinger som i sin tur er finansiert av Oslo kommune.

Senteret har også rapporteringsoppgaver knyttet til FNs rasediskrimineringskomité i Geneve, noe som høres viktig og flott ut, men som i realiteten er en papirøvelse som HRS tidligere har beskrevet som sirkelargumentasjon med FN-autoritet:

Den norske regjeringen har altså fått kritikk av FN, som angivelig mener at […] det er for mye rasisme i Norge. Det kommer neppe som noen overraskelse at den forrige skyggerapporten var koordinert og skrevet av Antirasistisk senter (ARS), hvis eksistensgrunnlag tilfeldigvis er forekomst av rasisme.

Men ifølge NRK konkluderte altså FN selv med at «Norge trenger FNs hjelp til å bekjempe rasismen her i landet». I realiteten var det ARS som trenger FNs hjelp mot norske myndigheter og det øvrige samfunn, hvilken de har påkalt gjennom skyggerapportering.

ARS er en stiftelse, og har ikke lagt ut sine årsregnskap eller -beretninger på egen hjemmeside. Tall fra andre kilder viser imidlertid at ARS omsatte for ca 13,5 millioner kroner i fjor og hadde nesten 10 millioner kroner i banken pr. 31.12.2017. Selv om ARS gikk med ca 1 million kroner i underskudd, holder nok skuta seg flytende en stund til uten mer hjelp fra skattebetalerne.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂