Sakset/Fra hofta

Sørgende følger et av ofrene for en selvmordsbombe til graven i Kabul den 21. januar 2016. Foto: Ahmad Masood / Reuters / Scanpix.

Afghanske ungdommer i Arendal har satt i gang en innsamlingsaksjon for å få sendt Nasrat Hashimi, den ene av de to afghanerne som ble drept i Trondheim, tilbake til familien i Afghanistan slik at han kan begraves der.

Det melder NRK Sørlandet: Vil hjelpe drept 19-åring hjem

19-åringen som ble drept i Trondheim mandag bodde på mottak på Hove i Arendal i 2015 og 2016, og vennegjengen i byen ønsker nå å gi kameraten en verdig begravelse i hjemlandet.

Vennegjengen til Hashimi i Arendal har vært sterkt preget etter dobbeltdrapet som skjedde i Trondheim mandag, forteller 20 år gamle Ahmad Mansor som kjente den drepte svært godt.

Etter drapet tok Mansor kontakt med 19-åringens familie i Afghanistan, som hadde et sterkt ønske om å få kisten hjem.

Vennenes sorg og familiens ønske er mer enn forståelig, og det er all grunn til å ønske lykke til med planene.

NRK-saken reiser likevel er kjempestort spørsmål, som ikke desto mindre vil utebli med øredøvende stillhet. For hvem er det som har noe sterkt ønske om å legge sten til byrden for personer i sorg?

Men denne kriminalsaken har også en politisk dimensjon, og dessverre må følelsene av og til vike i politikken. Den massive svindelen med unge afghaneres asylinnvandring til Norge har påført vårt land enorme kostnader – ikke bare økonomiske, selv om disse i seg selv er svimlende.

Så derfor:

Med hvilken rett søkte en ung afghansk mann asyl i Norge, når han hadde en familie i Afghanistan som ønsker ham hjem – hjem, et ord NRK også bruker – idet han blir myrdet, slik at de har en grav å gå til?

Ingen i det hele tatt.

Dette er det dessverre nødvendig å si, selv om problemstillingen er fryktelig ubehagelig når det er et mord som bringer den til overflaten.

Det skal en dag settes ned en kommisjon som skal granske hvordan det kunne skje at den norske staten kunne bruke milliarder av kroner og tusenvis av årsverk på å la det regne rettigheter, varer og tjenester på tusenvis av unge afghanske menn som ikke hadde noe å gjøre i Norge eller noen rett til å komme hit.

Afghanernes utvandring til Norge kommer til å gå over i historien som et utrolig eksempel på massiv, kollektiv inkompetanse og uforstand. Det blir en enkel dokumentasjonsjobb.

 
 

Støtt Document 😊

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!

Les også