Magisk vinterdag

Utstillingen til Olav Harald Ulstein nå i Galleri Arctandria vil neppe vekke særlig begeistring hos hovedstadens kunstfiendtlige kritikere. Ulstein er nemlig en profesjonell billedkunstner og et stort malertalent som kan sitt håndverk og har blikk for det poetiske i natur og landskap. Slikt har ikke kunstkritikerne lenger noe greie på, for dem er ikke Ulsteins vakre landskaper ekte kunst, ekte samtidskunst, men ser de en haug med skrot på Høstutstillingen, faller de i staver av konseptuell beundring.

Det er nesten ikke til å fatte at Olav Harald Ulstein er en selvlært kunstner. Ikke bare er han perfeksjonist i det malertekniske, han har også en sikker sans for det velkomponerte motiv. Men det viktigste i skildringen av disse storslagne fjellmotivene er kunstnerens blikk for den naturgitte skjønnheten. Nå har jeg selv vært en ivrig fjellvandrer og -klatrer og dermed opplevd mange beslektede panoramaer. For egen del ligger det følgelig mye gjenkjennelse i møtet med Ulsteins poetiske fjellmotiver, men samtidig også en spesiell glede over at han har synliggjort dette på en så sober malerisk måte.

Vinterens råskap

Det mest slående ved Ulsteins fjellandskaper er hvordan kunstneren skaper et særegent samspill mellom lys og skygge. I møtet mellom solbelyste snøflater og blå, transparente skyggepartier oppstår en nesten magisk spenning som fyller hele landskapet med atmosfærisk mening. Naturen blir stemningsbærende og levende, og den taler til oss om at himmelen og jorden hører sammen. Det er mesterlig gjort på bildets nivå, en form for poetisk realisme som vi sjelden ser maken til i våre dager.

Stolt Stetind

Denne maleriske poesien fyller også motivene med en spesiell lyskraft. Ja, den er så markant at om man slukker galleriets lamper så er lysintensiteten i bildene fortsatt tilstede. Det er som om alle de visuelle elementene i bildene jobber sammen for å fastholde naturens iboende skjønnhet. Imponerende. For alle de som er glad i den norske fjellnaturen og kunstens evne til å utdype den, kan jeg anbefale en tur til Galleri Arctandria i Frognerveien. Bildene er heller ikke så dyre, om noen ønsker et stykke naturpoesi hjem.

Galleri Arctandria:
Olav Harald Ulstein, malerier
Varer fra 1/9 til 16/9, 2018

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂