Gro Fraas Dis

Galleri Arctandria i Frognerveien er en trofast utstiller av norske landskapsskildringer, enten det er maleri eller akvarell. Det er alltid velgjørende å møte kunstnere med blikk for naturens ulike fremtoninger, som minner oss på at vi alle har røtter i skaperverket. Vi trenger tidvis å betrakte naturen som noe annet enn råvarer og ressurser, og heller åpne sinnet for det levende landskap og den naturgitte skjønnhet.

Den pågående utstillingen til Gro Fraas har natur og landskap som tema og passer godt inn i galleriets profil. Dessuten er hun akvarellmaler, med en teknikk som egner seg for de vare stemninger og følsomme skildringer. Motivene kretser om det disige landskap, vakre blomster på kvist og nattlys over dunkle naturformer. Her er ingen skarpe linjer eller detaljerte beskrivelse, men forsiktige og antydende strøk som får motivene til å leve sitt magiske liv i fortoningens modus.

I dvale

Dette er uten tvil kunstnerens maleriske ambisjon, og akvarellteknikken innbyr til slike vare tolkninger av naturelementenes sanselige språk. Mange av bildene viser gode takter med denne teknikken og innløser forventningen om nærkontakt med naturens sanselige egenart. Men det er også en del akvareller som går på emosjonell tomgang. De mangler friskheten i penselens sarte berøring med den naturgitte formen. Skildringen blir tørr og tilstrebet, fargene blodfattige og det innfølende blikket butter imot bildets overflate.

Her tror jeg ikke bare mer nærgående studier av naturen hjelper. Det som mangler er de maleriske grepene. Min erfaring gjennom mange år, så også i samtaler med andre kunstnere, er å studere hvordan akvarellens mester har håndtert skildringen av naturens vegetasjon og former. Jeg ser at Gro Fraas er på sporet i enkelte av sine blomstermotiver, skjønt ikke alle, som i enkelte tilfeller er ganske kraftløse. Her er sanseligheten pulverisert, men ta en kikk på Emil Noldes blomsterakvareller, og mange andres selvfølgelig. Der er det sanselighet og friskhet til overmål.

Nå er ikke Emil Nolde av samme maleriske temperament som Gro Fraas, men han kan grepene, og det er de en akvarellmaler må legge inn på den kreative «harddisken». For øvrig har kunstneren mange godbiter på utstillingen. Hun er jo en rutinert kunstner som avgjort burde kunne berike sine akvareller med et utvidet stemningsregister.

Galleri Arctandria:
Gro Fraas, akvareller
Varer fra 4/2 til 24/2, 2018