Stillbilde: EUNAVFORMED / YouTube.


 

Ifølge høytstående marineoffiserer i det tyske forsvaret, Bundeswehr, har Italia siden tidlig i sommer i praksis stanset redningsarbeidet som EUs Operasjon Sophia driver i Middelhavet, skriver Der Spiegel.

Operasjonen, som har til oppgave å bekjempe menneskesmugling til Europa, ble i fjor skarpt kritisert av det britiske Overhuset for å virke mot sin hensikt, og Italia har lenge ønsket å endre spillereglene for operasjonen, som ble fastsatt under regjeringen Renzi og forutsetter at alle som «reddes» på havet skal bringes til Italia. Også andre land må ta sin del, mener den nye regjeringen.

Offiserene hevder at Italia, som koordinerer arbeidet, ikke lenger sender ett eneste av marinefartøyene som er med på operasjonen, avgårde på redningsoppdrag på havet. Skipene befinner seg i stedet langt fra Libya, mens kontrollsenteret i Italia videresender nødmeldinger til Libyas kystvakt – en fremgangsmåte som utvilsomt henger sammen med den nye, strenge migrasjonspolitikken i Italia.

Bundeswehr har dermed ikke plukket opp mer enn 403 personer fra havet hittil i år, skriver det tyske nyhetsmagasinet.

EUs politikk- og sikkerhetskomité har forsøkt å få avtalepartene til å inngå kompromisser med sikte på å få operasjonen i gang igjen, men Italia har konsekvent satt seg på bakbena. Uten enighet risikerer Operasjon Sophia å bli brakt til opphør.

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂