Tavle

Erna Solberg (Foto: Tatyana Zenkovich/Reuters/Scanpix) og Iman Meskini (Stillbilde: Konbini/YouTube).


 

Statsminister Erna Solberg går aldri lei av å fremme kvinnefiendtlige islamistiske sedvaner eller symboler i Norge.

I fjor sommer kastet hun glans over en kjønnsdelt feiring av id i en idrettshall i Oslo, hvor praktisk talt samtlige tilstedeværende kvinner hadde hodeslør på seg.

Søndag gjorde hun nok en innsats for å normalisere hijaben, den moderne islamismens flagg og viktigste symbol, idet hun delte ut den såkalte Brobyggerprisen for 2018. En av vinnerne var nemlig Iman Maskini, kjent i rollen som Sana i NRKs TV-serie «Skam».

VG skriver:

Under talen roste statsministeren skuespilleren for å være en god «brobygger».

– Jeg tror de fleste av oss ble rørt da vi så henne i full uniform på Skavlan-intervjuet, sa hun under talen.

Mon det?

I et intervju etter prisutdelingen gjorde Erna Solberg reklame for hijab på den pludrende, bullshittende måten hun har gjort til et varemerke:

– Jeg syns Iman er et fantastisk symbol og forbilde for mange unge innvandrerjenter. Ikke minst ved å avtjene verneplikt, bruke hijab og forklare hvorfor hun gjør det, forteller Solberg til VG, og legger til:

– Det skaper et mye mer naturlig forhold til den identiteten man har.

Adferd som krever forklaring, er i utgangspunktet kanskje ikke så veldig naturlig. Ble den virkelig mer naturlig av forklaringen?

Om utdelingen skriver NTB:

– Etter komiteens mening har Iman Meskini med sin rolle i NRK-serien «Skam» som Sana, brakt folk sammen. Både på skjermen og i publikum. Iman Meskini har vist oss hvor mye vi har til felles, uansett alder, kjønn, legning og livssyn. At vi ikke skal være så raske til å mistro hverandre, og at vi kommer lenger med kjærlighet enn med hat, heter det i juryens begrunnelse.

– Meskini har også bidratt til å minske fordommene, spesielt mot unge muslimske kvinner med hijab.

Men er det egentlig de unge kvinnene i seg selv som først og fremst avstedkommer negative reaksjoner? Er det ikke snarere det islamistiske symbolet de har på seg og den individfiendtlige ideologien det representerer? Uten det symbolet ville det ikke ha vært noen reaksjoner.

Med sin normalisering av det hersens hodesløret bidrar statsministeren derimot til å styrke islamisters fordommer mot unge muslimske kvinner uten hijab. Erna er ingen stor tenker, og vet neppe hva hun gjør.