Sakset/Fra hofta

Jeg har alltid hatt sans for Finn Graffs karikaturtegninger i Dagbladet. Hans presise linjeføring, kontante formvilje og ikke minst, evnen til å komprimere et poeng eller en ide slik at meningen sitter spikret fast, er faste kjennetegn ved hans tegnekunst. Men noen ganger bommer han. I slike karikaturer tilsløres treffsikkerheten av ideologisk grums som fortegner både idé og symbolbruk.

Et blodferskt eksempel er her Graffs karikatur av Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Dagbladet sist tirsdag. Her har det venstreradikale grumset gitt tegningen en infam dimensjon av målbevisst ondskap. Jeg har ikke noe å utsette på de tegneriske virkemidlene, på det punkt holder Graff mål, men det er selve ideen og det symbolske grepet som står til stryk. Og symbolikken er overtydelig, i den forstand at statsminister Netanyahus kropp danner et hakekors, som alle og enhver vet er et forhatt nazisymbol.

Ethvert oppegående menneske vet også at nazistene utryddet og gasset ihjel millioner av jøder, en historisk tragedie som neppe kan ha gått Graff forbi. Allikevel kleber han nazi-symbolet til staten Israel og dagens jødiske folk. Hva i alle dager er poenget? For det første er det historisk feil, og en graverende sådan, for det andre overfører han nazi-ondskapen på jødene og staten Israel. I følge Graff bærer de ikke lenger jødestjernen men et hakekors, et nazisymbol. Han stigmatiserer nå et helt land og dets innbyggere.

Dette er Finn Graffs tegneriske ide og mening, et stykke komprimert ondskap på kunstneriske premisser, som jeg aldri har sett maken til i en så tilspisset form. Ja, det er så ondsinnet og hinsides etisk refleksjon at det er helt på høyde med nazistenes egen kyniske propaganda. For å sette det enda mer på spissen så beveger karikaturens tegneriske uttrykk seg i retning av et ideologisk holocaust som sikkert hele venstresiden drømmer om.