I Sentios nyeste måling får Sverigedemokraterna (SD) hele 26,1 prosent, mens Socialdemokraterna følger en bred, europeisk trend og får 21,7  prosent. Moderaterna og 17,1 prosent.

Arve Østgaard, seniorrådgiver og medgrunnlegger av Sentio har en enkel forklaring på spriket fra andre målinger.

– Våre målinger er webbaserte, så folk svarer ærlig. SD er ikke stuerene i Sverige, så folk tør ikke å si det når de blir oppringt. Det er det samme som skjedde med Trump i USA, sier Østgaard.

Østgaard forteller at SD av den grunn alltid ligger høyere på Sentios målinger, og at deres målinger gir et mer korrekt bilde av velgermassen.  Ved de to siste valgene, i 2010 og 2014, har Sentio har nemlig truffet best av alle meningsmålere på SDs oppslutning. Til tross for deres treffsikkerhet, er det knapt noen i Sverige som vil snakke om Sentios målinger. Det er tyst både hos politikere og i pressen.

– Det er totalt paranoid, og vi blir beskyldt for å være kjøpt og betalt. Debattklimaet i Sverige er helt ekstremt, og det er SD mot røkla, sier Østgaard.

– I Sverige har det lenge vært sånn at hvis du snakker om immigrasjon stemples du automatisk som sverigedemokrat. Det er helt ko-ko. Vi er selvsagt hverken kjøpt eller betalt, sier Østgaard.

Sentio utfører slike målinger i 22 land, og Østgaard understreker at det kun er i Sverige målingene trekkes i tvil.

 

DN (bak mur)

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!