Politiet fører Zikrija Krkic inn i et rettslokale i Banja Luka under dobbeltdrapssaken som gikk for en bosnisk domstol i 2014–15. Stillbilde: YouTube.

Den voldsdømte bosniske islamisten Zikrija Krkic er siktet av norsk politi for dobbeltdrap i Bosnia.

Eller som det heter i NTBs versjon:

Norsk statsborger siktet for dobbeltdrap i Bosnia

Politiet i Norge har siktet en norsk statsborger i 40-årene for å ha drept to personer i Bosnia i 2014.

– Norsk politi har overtatt saken fra politiet i Bosnia. Han er siktet for to drap utført i Bosnia, opplyser politijurist Hans-Petter Aasen i Sørøst politidistrikt til Dagbladet.

Mannen sitter fengslet i Norge for familievold. I september 2015 ble han først frikjent for dobbeltdrapet i Bosnia, men frifinnelsen ble senere opphevet.

Familievolden var svært grov. Krkic ble av Drammen tingrett i desember dømt til fengsel i seks år for å ha banket kona og deres fem barn i 23 år.

Faren krevde at datteren gikk med hijab fra hun var åtte år. Hvis hun gikk ut uten, fikk hun juling, som Document skrev i desember.

Zikrija Krkic var under rettsforfølgelse i hjemlandet for dobbeltdrap, men Drammens Tidende kunne i en gladsak i september 2015 opplyse at Krkic var blitt frikjent for dobbeltdrapet etter å ha sittet 14 måneder i et bosnisk fengsel:

Etter en slitsom reise fra Bosnia til Norge kan endelig den tidligere lastebilsjåføren og fembarnsfaren fra Gulskogen sette seg ned i sofaen i sitt eget hjem, som en fri mann.

(…)

Nå sitter han hjemme på Gulskogen og sier at han aldri mer vil til Bosnia.

– Jeg vil jo gjerne, for det er mitt opprinnelige hjemland. Men det er for farlig. Jeg er glad jeg bor i Norge, og er en fri mann, smiler en sliten  Zikrija Krkic.

Friheten varte ikke så lenge. Document, 20. desember 2017:

Det viser seg imidlertid at denne saken ikke er ute av verden. Den bosniske avisen Faktor skrev i januar og den Springer-eide serbiske avisen Blic i mai at saken i første instans – hvor Krkic kun ble dømt for ulovlig våpenbesittelse – av en høyere domstol ble annullert og beordret gjenopptatt, men at tiltalte ikke kunne møte opp ved domstolen i Banja Luka fordi han var fengslet i forbindelse med en norsk familievoldssak. Dermed kunne han heller ikke utleveres til Bosnia.

Mens mordsaken pågikk i 2014, kunne Banja Luka-avisen Nezavisne novine fortelle at Krkic tilhører en wahhabist-bevegelse.

Zikrija Krkic har flere voldsdommer, i april 2015 ble han dømt til 75 dagers ubetinget fengsel for å ha truet og slått naboens kjæreste.

Innen opphevelsen av frifinnelsen i Bosnia hadde Krkic frasagt seg sitt bosniske statsborgerskap, men beholdt sitt norske. Dermed var han i utgangspunktet fri, helt til norsk politi fattet interesse for ham. NTB:

Siden da har norsk politi arbeidet for å få saken overført hit. Politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen i Sørøst politidistrikt var tidligere jurist i saken. I april sa hun at det var etterforskningsarbeidet i Norge som gjorde at de ba om å overta.

– Vår interesse i saken er at dette er en norsk statsborger bosatt i Norge, og man skal ikke slippe unna grov kriminalitet bare ved å bytte statsborgerskap. Det er ingen garanti for at det blir tiltale i Norge, men vi vil i alle fall forsikre oss om at alt i saken har kommet fram først, sa Mathiassen da.

I april sa mannens forsvarer, advokat John Christian Elden, til avisa at han stilte seg undrende til det norsk politi har foretatt seg i saken.

– Vi har skjønt fra juristene i Bosnia at norsk politi har vært svært aktive for å prøve å overta saken. Det er litt rart, da den ikke har noe med Norge å gjøre, sa Elden.

Han la til at det trolig ikke er lovlig å tiltale mannen på nytt for noe han er frifunnet for. Selv tror advokaten at svaret på hvem som utførte dobbeltdrapet, ligger et annet sted enn i Norge.

– Vi tror løsningen på den ligger i Bosnia, der den egentlige drapsmannen trolig bor. Det er en sak med mange løse ender, og mange har drapsmotiv, så vi får mye arbeid i Bosnia de neste årene, sa Elden.

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok «Svindlere, svermere og sjarlataner» fra Document Forlag her!