Sveriges håpefulle og håpløse forsøk på å integrere innvandrere har for lengst nådd stadiet hvor vi kniser henrykt. Våren 2016 skrev vi om det nye kamelsenteret i den innvandrertette bydelen Angered i Gøteborg. Dette skulle skape sysselsetting! Kameldrift var så absolutt fremtiden og planene var store. Lederen for det planlagte senteret, Géza Nagy, mente at dette ville være fine arbeidsplasser for folk fra Somalia og Midtøsten som har stor kunnskap om kameler, eller egentlig dromedarer, men det er visst ikke så nøye.

– Vi har människor i föreningen från Somalia och länder i mellanöstern som har stor kunskap om kameldjur. Främst har de erfarenhet av dromedarer, men grundkunskapen är den samma och personalen kommer att fortbilda sig och forska mer om hur man kan föda upp kameler i Norden. På sikt har vi också planer på att köpa in fler djur och även kanske dromedarer, säger Géza Nagy.

– Den största inkomstkällan kommer vara från turism. Det finns ett jättestort intresse för kameler både i Sverige och utomlands. Vi räknar med turister från hela världen, även från Japan och Kina, säger Géza Nagy som även har andra planer på intäkter:

– Vi tänker oss att Volvo eller andra företag kan fotografera sina produkter med kameler. Vi kan också ha modevisningar och sälja olika kamelprodukter.

Géza Nagy trengte bare et par millioner fra svenske skattebetalere og så skulle alt gå på skinner. For hvem er vel ikke interessert i kameler?

Nagy syntes ikke det var så viktig å få godkjent byggeplanene eller omregulert tomta hvor kamelsenteret skulle bygges. Derimot var han god på å samle inn penger. I 2017 hadde det ikke-påbegynte kamelsenteret mottatt over 1,5 millioner kroner. De siste 500.000 ble donert av Gøteborg by som «integrasjonsmedel».

Nå ligger Géza Nagys kameldrøm i grus. Tingretten har slått Angereds kamelcenter konkurs. Kamelsenteret skylder mange penger.

 – Det ser ut som att möjligheterna att få tillbaka pengarna är små, säger Marina Johansson (S), ordförande i social resursnämnd.

No shit?

I handlingarna framgår det att kamelcentret har skulder på drygt 800 000 kronor, ungefär jämt fördelat på Arbetsförmedlingen och Göteborgs stad. På plussidan uppger föreningen att man har en frys och en bandavrullare till ett värde av 4 695 kronor.

En fryser og en båndrull gjør intet kamelsenter. Hvor ble alle pengene av? Og hvorfor ble de utbetalt før byggeplanene var godkjent? Og hvorfor blir ikke vanlige regler fulgt når det er snakk om innvandrere eller integrering? Å ja, det er sant: det er andre regler som gjelder da pluss 100% velvilje fra alle mulige etater som ivrig utbetaler på skattebetalernes regning.

– Pengarna användes inte som det var avsett och då ska de betalas tillbaka. Det finns det tydliga regler för, säger Marina Johansson.

De pengene kan nok Marina Johansson se langt etter. De er ofret på multikulturens alter. Her må det slukes noen kameler. Vi vet om et planlagt kamelsenter som…

En lekse er lært. Men den er lokal og slike lekser må som regel erfares personlig. Det er ingen som vil høre om andres erfaringer. Tross alt så vet man jo best selv!

– Detta är första gången jag stött på att det inte fungerat. Men vi måste dra lärdom av detta och i fortsättningen kommer vi inte betala ut pengar när man väntar besked från andra myndigheter, säger Marina Johansson.

En konkursboforvalter er utpekt for avviklingen. Hvor mye har dette integreringseventyret kostet totalt? Man blir enda mer svimmel enn på kamelridetur.

– I ett första skede försöker vi omhänderta boet och de tillgångar som finns. Vi kommer också titta på vad som hänt i föreningen och varför man hamnat på obestånd, säger Natalie Lisovski, konkurshandläggare på advokatfirman Nordia Göteborg KB.

De skal ta hånd om fryseren og båndrullen? Det skal bli spennende å se om de finner noen penger noe sted. Mitt tips er å lete litt i Somalia eller noe annet opprinnelsesland for kamelsentergründere. Og nei, jeg tror ikke pengene ble brukt på noe kamel- (eller dromedar) senter der heller.

Göteborgdirekt.se   Integreringskameler del I   Integreringskameler del II

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!