På vårparten ifjor skrev vi om det planlagte kamelsenteret i innvandrertette Angered i Gøteborg.  Den begeistrede lederen for det planlagte senteret, Géza Nagy, mente at dette ville være fine arbeidsplasser for folk fra Somalia og Midtøsten som har stor kunnskap om kameler (litt positiv diskriminering er tydeligvis ikke av veien). Nagy mener at senteret vil kunne ansette 20 personer og at folk vil strømme til fra hele verden for å besøke senteret. Han trenger bare noen milioner til fra skattebetalerne.

– Vi har människor i föreningen från Somalia och länder i mellanöstern som har stor kunskap om kameldjur. Främst har de erfarenhet av dromedarer, men grundkunskapen är den samma och personalen kommer att fortbilda sig och forska mer om hur man kan föda upp kameler i Norden. På sikt har vi också planer på att köpa in fler djur och även kanske dromedarer, säger Géza Nagy.

– Den största inkomstkällan kommer vara från turism. Det finns ett jättestort intresse för kameler både i Sverige och utomlands. Vi räknar med turister från hela världen, även från Japan och Kina, säger Géza Nagy som även har andra planer på intäkter:

– Vi tänker oss att Volvo eller andra företag kan fotografera sina produkter med kameler. Vi kan också ha modevisningar och sälja olika kamelprodukter.

Volvo? Med kameler? Tja, det er vel den veien Sverige går.

Nærmere ett år senere har det ikke-påbegynte kamelsenteret mottatt over 1,5 millioner kroner. De siste 500.000 ble donert av Gøteborg by som «integrasjonsmedel». Er det kamelene som skal integreres? Men for disse pengene har man altså ikke kommet noe lenger enn at man har reist litt og importert litt kamelmelk, som visstnok skal kurere autisme, tuberkolose, diabetes, leversykdommer og Crohns sykdom. Dette har de satt opp på reklamepostere. Livsmedelsverket og Läkemedelsverket er ikke imponerte, kamelmelk er ikke noe godkjent legemiddel.

Kamelmjölk har också funnits för försäljning. En av de som varit engagerad i den verksamheten är Malin Larsson, miljöpartistisk fullmäktigeledamot i Skara.

Larsson anser att kamelmjölken ”botar” autism, och tuberkulos, diabetes, leversjukdomar och Crohns sjukdom, något som specificerats på reklamaffischer som centret satt upp.

Ett planerat kamel­center i Angered har fått bidrag på över en miljon, och trots att det fortfarande saknas bygglov har pengar redan gått till staket, utlandsresor och importerad kamelmjölk. – Mjölken hjälper mot autism, säger miljöpartisten och kamel-entusiasten Malin Larsson, som sedan tidigare är engagerad i Facebookgruppen ”Jag vill ha kamelmjölk NU”.

Malin Larsson har senere trukket tilbake sine påstander om kamelmelkens mirakler, men bare etter at hun ble konfrontert av Gøteborgposten.

Nagy trenger minst to millioner kroner til for å bygge kamelstall og paddock osv, sier han. Men de har ikke gått godkjent byggeplanene eller omregulert tomta. Hadde det ikke vært billigere å opprette et kamelsenter i Somalia og eksportere somaliske kameleksperter fra Gøteborg? Selv Norge kunne bidra der, vi gir dem jo allerede 500 millioner i året.

SVT   Gøteborgposten