Skisse av planlagt moské ved Hanaholmen-kraftverket i Helsinki. Foto: Twitter.

 

Planene om å bygge et stort moskékompleks i nærheten av et kraftverk i Helsinki, som blant andre The Independent skrev om sist vår, ligger ikke an til å bli godkjent av lokalmyndighetene i Finlands hovedstad, opplyser den finske allmennkringkasteren YLE.

Selv grønne politikere er imot:

Planerna på en stormoské ser inte ut att vinna bifall bland politikerna i Helsingfors stadsstyrelse. På måndag fattas beslutet om en tomtreservering.

– Jag ser att det är viktigt att det finns moskéer för de muslimer som bor i Helsingfors men det här projektet för stormoské var problematiskt. Problemen gäller finansieringen, och det är också oklart om de som står bakom mosképrojeket kan handskas med ett så stort projekt, säger Otso Kivekäs från De gröna.

Problemet med finansieringen av moskeen, som var planlagt å være dobbelt så stor som den kjente lutherske katedralen i Helsinki, er at en del av pengene skulle komme fra Bahrain.

Marcus Rantala, som representerer SFP, er klar i sin tale:

– När finansieringen kommer från Bahrain, Saudiarabien är frågan om de kommer att ha ett inflytande på moskéns verksamhet. Frågan är om det skulle vara en moské öppen för alla.

Det er ikke vanskelig å se at moskékomplekset ville bli en realitet av den islamistiske støpningen hvor man tar sikte på å innlemme hele livet i moskésfæren:

Förutom en moské var det tänkt att centret på Hanaholmen i Sörnäs skulle innehålla affärsutrymmen, ett utbildningscenter, idrottscenter och sociala utrymmen.

Finske politikere tenker til og med på sikkerhet. Til YLE sier Wille Rydman fra Samlingspartiet følgende:

– Jag har ingenting principiellt emot ett sådant projekt. Men vi måste alltid vara väldigt noggranna när det gäller trovärdig finansiering och säkerhetsfrågor som också är väldigt aktuella när det gäller olika slags tolkningar av islamiska religionen, säger Rydman.

Som i de fleste andre store byer i Europa finnes det allerede moskélokaler i Helsinki tilgjengelig for muslimer, men islams triumfalistiske natur fordrer naturligvis sentralt plasserte praktbygg som kan sette andre i skyggen. Allah antas nå engang å være størst.

Men i Finland, hvor man verner om den dyrekjøpte friheten som overlevde i Sovjetunionens skygge, har man en godt utviklet forståelse for nasjonal sikkerhet, selvstendighet og kultur. Deres nordiske naboer burde ha tatt notater.