Kameler i byen. Illustrasjonsfoto: AP Photo/Christof Stache.

Den svenske stat øste ut millionstøtte til ideen om «kamelsenter» i innvandrertette Angered i Göteborg. Men det kom aldri noen kameler, pengene forsvant sporløst, og nå har saken vært oppe for retten.

Den spesielle ideen om å starte et senter med kameler i Göteborg, viste seg å bli en gullgruve. Men ikke for staten eller lokalsamfunnet. Over 11 millioner kroner gikk rett i lommene på «gründerne», og er søkk borte.

I april 2016 skrev vi om det planlagte kamelsenteret i Gøteborg. Det skulle bidra til å øke sysselsettingen blant innvandrerne. Gründer Géza Nagy forklarte:

– Vi har människor i föreningen från Somalia och länder i mellanöstern som har stor kunskap om kameldjur. Främst har de erfarenhet av dromedarer, men grundkunskapen är den samma och personalen kommer att fortbilda sig och forska mer om hur man kan föda upp kameler i Norden. På sikt har vi också planer på att köpa in fler djur och även kanske dromedarer.

I februar 2017 meldte Géza Nagy at han nok trengte noen millioner kroner til. Dette skulle bli et trekkplaster for turisme. Fra hele verden. Nagy tenkte stort.

– Den största inkomstkällan kommer vara från turism. Det finns ett jättestort intresse för kameler både i Sverige och utomlands. Vi räknar med turister från hela världen, även från Japan och Kina, säger Géza Nagy som även har andra planer på intäkter:

– Vi tänker oss att Volvo eller andra företag kan fotografera sina produkter med kameler. Vi kan också ha modevisningar och sälja olika kamelprodukter.

Tilbake sitter en rundlurt og etter manges mening temmelig naiv svensk stat, som nå har stilt de ansvarlige for retten og fått dem dømt.

Samnytt beretter om en «næringslivshistorie» utenom det vanlige:

Initiativtagaren till vad som skulle bli ett ”kamelcenter” i Angered i Göteborg, Geza Nagy, dömdes på fredagen till två års fängelse för grova bedrägerier och bokföringsbrott kopplade till det och tre andra projekt som drogs igång i syfte att lura Arbetsförmedlingen och de svenska skattebetalarna på miljonbelopp.

Avisen forteller om hvordan politikerne jublet over denne gode «forretningsideen» som kunne skape arbeid og positivisme i et av Sveriges mest utsatte områder:

Politiker i Göteborg var lyriska över Geza Nagys idé att starta ett kamelcenter i invandrartäta stadsdelen Angered.

Många i området kommer från kamelridande länder och initiativet bedömdes som bra rekreation för de boende.

Statens penger drysset ned over prosjektet, men det gikk ikke helt som politikerne hadde tenkt:

11 miljoner av skattebetalarnas pengar betalades ut av Arbetsförmedlingen men det mesta gick i stället ned i Gezas fickor. Något kamelcenter blev det aldrig. Verksamheten drevs i konkurs med närmare en miljon i skulder redan innan verksamheten kommit igång. De 11 miljoner skattekronorna var försvunna.

Saken havnet etter hvert for retten:

I det rättsliga efterspelet döms nu 79-årige Geza Nagy av Göteborgs tingsrätt till två års fängelse för inte mindre än 47 fall av grovt bedrägeri och 7 fall av bokföringsbrott. Han beläggs också med näringsförbud i tre år. Som svensk medborgare kan han inte utvisas. Han är inte tidigare straffad i Sverige.

Hovedmannen Geza Nagy er opprinnelig fra Ungarn, men knyttet til seg «medarbeidere» også fra andre innvandrermiljøer, som det somaliske og fra rom-miljøet.

Förutom brott kopplade till kamelcentret omfattar domen även liknande bedrägeriupplägg kring tre andra föreningar som Nagy dragit igång i syfte att tillskansa sig pengar från skattebetalarna: Interkulturellt projektcentrum i Göteborg, Svensk-Somaliska Vänföreningen och Romska Kulturföreningen.

Dermed ble også flere tiltalt og dømt:

44-årige Deq Hassan döms för bokföringsbrott till 100 timmars samhällstjänst.

Åklagaren hade yrkat att även Deq Hassan skulle beläggas med näringsförbud men det yrkandet avslås av tingsrätten. Han är tidigare dömd för narkotikasmuggling.

Med på laget hadde man også en person som tok seg av «bokføringen»:

66-årige Nils Peter Rundqvist döms också till villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst för att ha hjälpt Geza Nagy att ”koka böckerna”. Påföljden avser i hans fall grovt bokföringsbrott vid 6 tillfällen.

 

Les også: Integreringkameler, Integreringskameler del II,  Integreringskameler del III og Integreringkameler del IV

Les også om andre, kreative ideer for å loppe den svenske stat for penger:

Sverige: Tannpleie finansierer organisert kriminalitet

 

Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Perfekt julegave, ny, viktig bok fra Document Forlag:

Bestill også høsten store nyhet:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.