Alt som smaker av integreringstiltak, betyr gjerne pengedryss fra myndighetene. Foto: Riksbanken/NTB.  

Foreningen fortalte at den skulle hjelpe barn med lekser, og fikk utbetalt godt over en million kroner i støtte. Men det fantes verken noen forening eller leksehjelp, det hele var juks.

Sverige er blant de land som bruker mest på stønader til diverse innvandrerorganisasjoner som kan «bidra til integreringen». Men ikke alle pengene havner der de burde, for dette er det mange aktører som vet å sko seg på. For enkelte er det rett og slett blitt en uimotståelig mulighet til å grafse til seg fra den «rause» felleskassen..

Fria Tider beretter om et nokså grovt tilfelle, i Nynäshamn:

En «somalisk förening» beviljades drygt 1,1 miljon kronor i skattebidrag för att under 2021 ordna läxhjälp åt skolbarn i Nynäshamn. Men föreningen är påhittad och finns inte på riktigt, avslöjar Sverigedemokraternas nyhetskanal Riks.

Avisen forteller videre:

I april i år beviljade Skolverket 1.119.634 kronor i statsbidrag åt Rajo kulturförening i Nynäshamn för att de under 2021 ska tillhandahålla 10.960 timmar läxhjälp åt barnen i kommunen.

Her var det imidlertid ett og annet som ikke stemte. Faktisk var det hele rent oppspinn for å grafse til seg penger:

Men nästan alla personer bakom föreningen är påhittade, avslöjar Riks. Jenna Sue, som påstås vara föreningens ordförande, är en person som inte existerar.

Den bild på henne som finns på föreningens hemsida, liksom bilderna på de flesta andra i föreningen, är arkivbilder eller bilder på personer som stulits från sociala medier eller nyhetsartiklar.

Det later til at kun én av de angivelige ildsjelene ikke var oppdiktet:

Den enda person i föreningen som tycks finnas i verklligheten är vice ordföranden Mohamed Ibrahim Nor, en 33-årig somalier bosatt i Nynäshamn.

– Förut var det våran ordförande, hävdar Mohamed Ibrahim Nor.

Den påståtte leder i foreningen, «Jenna Sue», var sporløst borte. Men nestlederen hevder at hun bare er «skiftet ut»:

Han säger emellertid att hon byttes ut under årsmötet mot en annan person, skriver Fria Tider.

Bruken av midlene er et kapittel for seg:

116.040 kronor av det bidrag Skolverket beviljat Rajo kulturförening är tänkt att gå till hyra av egna lokaler. Trots det bedrivs föreningens verksamhet i ABF:s lokaler i Nynäshamn.

Heller ikke de som driver lokalene der leksehjelpen skulle finne sted, er kjent med at en slik forening eksisterer:

Peter Karlsson, lokalansvarig för ABF i Nynäshamn, förnekar att han hört talas om den somaliska föreningen.

– Jag har aldrig hört namnet Rajo kulturförening, säger han till Riks.

Det er så langt ikke opplyst hvilke skritt svenske myndigheter vil ta for å få igjen pengene, og eventuelt straffe de involverte.

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.