Illustrasjonsbilde: Depositphotos

 

Tysk politi fikk en vanskeligere oppgave enn de kanskje hadde tenkt seg da de natt til mandag skulle hente en kongoleser som skulle utvises fra Tyskland, i et asylmottak i Ellwangen, Baden-Württemberg.

I tre patruljebiler kom politiet til asylmottaket for å hente den 23 år gamle mannen fra Kongo, som ble pågrepet og iført håndjern. Men politifolkene ble forhindret i å ta ham med seg derfra av omlag 200 andre afrikanske migranter som oppholdt seg i mottaket, skriver Die Welt.

De svært aggressive afrikanerne omringet politibilene, trakasserte og truet politifolkene, og gjorde skadeverk på kjøretøyene. Situasjonen ble stadig mer truende, men tok så en vending:

En av migrantene, som er sikkerhetsmedarbeider ved mottaket, trådte inn som mellommann og henvendte seg til politiet med et ultimatum: Enten tok de av håndjernene og satte kongoleseren fri, ellers så ville afrikanerne forsere dørene.

Politiet vurderte da situasjonen som så farlig at de gjorde som de ble fortalt, for deretter å trekke seg tilbake med uforrettet sak og skadede kjøretøyer. Forsterkninger kunne ikke skaffes til veie på flere timer. Mannen fra Kongo er siden forsvunnet.

Det er en historie i seg selv at saken først ble kjent etter tre dager, kanskje fordi den sprenger forestillingene om at alt er på stell.

For i sitt forgjeves forsøk på å utvise én migrant støtte altså en for spinkel tysk statsmakt på en overmakt av andre migranter, som kollektivt motsatte seg politiets arbeid. Personene det gjelder, søker beskyttelse i en stat hvor de angriper statsmakten – og lykkes. Tildragelsen er det nye Europa i et nøtteskall, men det kan bli litt for mange paradokser for en allmennhet som gjerne vil at verden skal henge sammen.

 

Den tyske avisen har siden første offentliggjøring rettet 23-åringens nasjonalitet: Han kommer fra Togo, ikke fra Kongo.

 

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.