Tre kvinnlige politifolk og én mannlig vekter. Alle fikk de bank av en asylsøker som skulle pågripes for ildspåsettelse på et asylmottak i Stockholm. En video viser hva som skjedde.

Politiet fikk melding om brann på asylmottaket i Fagersjö sør for Stockholm om morgenen 20. mars. Det som siden skjedde ble registrert ved hjelp av en mobiltelefon.

Videoen ble lastet opp på Facebook og har i skrivende stund 2,4 millioner visninger (på Facebook – ikke på Youtube, som videoen under er fra).

https://youtu.be/qGiJl59Ldsk

Videoen viser en mann som kaster en stein i frontruta på en politibil som ankommer. Ruta knuses, og tre kvinnlige politifolk kaster seg ut av bilen for å pågripe mannen.

Kvinnene mislykkes med å få ham ned på bakken og sette på ham håndjern. En annen mann griper inn og får asylsøkeren ned på bakken. Men heller ikke denne gang lykkes det politifolkene å få på ham håndjern, han reiser seg og fortsetter å slåss. Politikvinnene bruker pepperspray – uten resultat.

«– Stanna där!» Hører man en av politikvinnene skrike til mannen mens de prøver å få kontroll på ham.

De gjør gjentatte mislykkede forsøk. Asylsøkeren trykkes mot politibilen før han igjen klarer å rive seg løs. Da begynner han å rette slag mot hodet til en av politikvinnene.

Man hører at mennene som har tatt opp videoen ler mens politifolkene får bank.

Etter en stund kommer en mannlig vekter og griper inn på politifolkenes side. De fire personene lykkes likevel ikke å pågripe mannen. Han slår seg fri, og går rolig fra stedet.

Asylsøkeren ble senere pågrepet. Han hadde satt fyr på sengetøy og papiravfall.

I tillegg til ildspåsettelse er han siktet for hærverk, vold mot offentlig tjenestemann og flere andre ting.

Ingen av de innblandede fikk mer enn lette skader.

På sosiale medier uttrykker mange svensker sinne over hendelsen – i utlandet vekker videoen både latter og forundring.

Svensk politi har helt siden 1990-tallet drevet et omfattende likestillingsarbeid. Man har satset mye på å rekruttere kvinner til ytre tjeneste. Satsningen har blitt kritisert fordi den innebar lavere krav til politirekruttenes fysikk. Mulige konsekvenser kunne være sikkerhetsproblemer og risiko for overdreven bruk av vold – inkludert unødig bruk av våpen.

26. november i fjor skrev vi om krisen i svensk politi og problemene med å rekruttere:

Antall studieplasser øker kraftig til neste år, men spørsmålet er om det lar seg gjøre å fylle plassene med kvalifiserte kandidater. Flere tusen søker om opptak hvert år, men få klarer opptaksprøvene. Hva gjør man med det? Svenske myndigheter har løst problemet: man senket opptakskravene. Politiforbundets leder Lena Nitz kalte det et «panikktiltak».

 

Expressen: Mannen går til attack mot polisen med sten