Nytt

Justisminister Tor Mikkel Wara deltok torsdag på en internasjonal konferanse i Paris der kamp mot terrorfinansiering var tema.

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) var torsdag på ministermøte i Paris for å diskutere hvordan pengestrømmene til terrorgrupper kan strupes.

Wara ledet den norske delegasjonen til møtet hvor deltakere fra rundt 70 land og 20 organisasjoner var samlet. Han benyttet anledningen til å ta til orde for mer spontan informasjonsdeling mellom landene.

– Når det avdekkes etterretning og beviser som er av verdi for et annet land, bør dette deles selv om det ikke er kommet noen forespørsel, ettersom det andre landet kanskje ikke er klar over informasjonen, sa Wara i sitt innlegg på konferansen.

I tillegg bør etterretningen bli bedre til å ta i bruk ny teknologi for å spore pengestrømmene, fastholdt han.

– Vanskelig å oppdage

– Vi tenker på de store pengesummene, men fakta er at pengestrømmene også kan komme fra mindre beløp som skjules bak støtte til for eksempel humanitære formål. Det er vanskelig å oppdage, og mange er kanskje ikke klar over at de finansierer terror fordi de tror pengene går til en god sak. Derfor er det viktig å være mer oppmerksomme og kritiske til hvem man gir penger til, utdyper Wara til NTB.

I sitt innlegg la Wara stor vekt på viktigheten av etterretningssamarbeid og finansiell informasjon.

– Vi må ta i bruk de teknologiske mulighetene vi har. Dele informasjon raskt, i samtid – og før det skjer noe, sier justisministeren, som legger til at han er klar over at ikke alle har kommet like langt teknologisk som Norge.

– Noe annet jeg tok opp var kampen mot radikalisering og ekstremisme i seg selv, som vi bedriver i Norge.

– I krig mot terror

Frankrike har opplevd flere av de største terroraksjonene på europeisk jord de siste årene. Under terrorangrepet i Paris 13. november 2015 ble 130 personer drept, 12 personer mistet livet under angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo tidligere samme år og i terrorangrepet i Nice 14. juli året etter ble 86 personer drept.

– Den franske presidenten (Emmanuel Macron) avsluttet ministermøtet med å si at kampen mot terror er noe han prioriterer høyt. Landet er praktisk talt i krig mot terror, forteller Wara.

Franske myndigheter viser til at ekstremistgrupper som IS og al-Qaida har vist betydelig evne til å tilpasse seg og både skaffe og flytte penger, selv om de har lidd store nederlag militært.

Én bekymring er at terrorgrupper kan bruke nettet til å flytte penger i skjul. Spesielt kryptovalutaer og nettsteder for «crowdfunding» er sårbare for misbruk, advares det.

For grupper som al-Qaida og Boko Haram har bortføringer og løsepengekrav vært en viktig inntektskilde.

Andre grupper har tjent store summer på å true til seg «skatt» fra bedrifter og vanlige folk.