Nytt

Tor Mikkel Wara går av som justisminister. Det opplyste statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Jon Georg Dale skal fortsette som justisminister inntil ny statsråd er utnevnt. Wara går formelt av i statsråd fredag.

– Dette er en krevende sak som jeg skulle gjerne vært foruten. Jeg vil takke Tor Mikkel Wara for den innsatsen han har gjort. Jeg er oppriktig lei meg for den situasjonen vi er kommet til nå. Vi kommer til å savne hans bidrag i regjeringen, sa Solberg på pressekonferansen torsdag.

Familien viktigst

– De siste ukene har vært tøffe for min lille familie. Jeg har i dag varslet Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen om at jeg ønsker å fratre som justisminister. Beslutningen var fullt og helt min egen, sa Wara.

Wara legger til at beslutningen kommer som følge av at familien trenger ham mer enn regjeringen.

– Min familie er ikke stor, men det er den viktigste jeg har. Det vil den alltid være. De har vært der for meg i tykt og tynt, nå skal jeg være der for dem. Noen valg i livet er enkle, og noen valg er vanskelige. Dette valget var enkelt. Jeg vil takke Erna og Siv for den tilliten jeg har fått, sa Wara.

På direkte spørsmål fra NTB om hvordan denne perioden har vært og hvordan samboeren blir ivaretatt svarer Wara følgende:

– Jeg vil kanskje fortelle den historien en annen gang.

Fjerde Frp-statsråd

Etter knapt ett år i stolen er Tor Mikkel Wara den fjerde utnevnte justisministeren fra Frp som går av siden partiet kom i regjering i 2013. Statsminister Solberg svarer følgende på spørsmål om hvordan utskiftingen av justisministere har påvirket arbeidet:

– Jeg hadde selvfølgelig ønsket meg mer kontinuitet. De to siste avgang har det vært helt spesielle omstendigheter rundt. Vi har samtidig ivaretatt arbeidet på feltet, med god kontinuitet i stab i tillegg til oppfølging i regjeringen av sakene.

Wara gikk ut i permisjon for snart to uker siden etter at PST tok ut siktelse mot hans samboer for å ha diktet opp en trusselhendelse utenfor parets bolig. Torsdag ble samboeren mistenkt for samtlige hendelser utenfor huset i kjølvannet av teateroppsetningen «Ways of seeing», der et bilde av boligen er brukt.

Wara ble utnevnt til justisminister i april i fjor etter at partifelle Sylvi Listhaug mistet stortingsflertallets tillit på grunn av et omstridt innlegg på Facebook.

I januar ble ansvaret for integreringspolitikken flyttet fra hans departement til Kunnskapsdepartementet.