Sakset/Fra hofta

Da Tor Mikkel Waras bil brant utenfor parets privatbolig natt til søndag, uten at politiet var til stede, var begeret fullt. PST-leder Benedicte Bjørnland har diskvalifisert seg fra enhver lederstilling i politiet for all fremtid.

Hun skulle overtatt etter Odd Reidar Humlegård. Det kan hun ikke.

Det er til syvende og sist statsministerens ansvar å rydde opp. Til Dagsrevyen forsøkte Erna Solberg å toe sine hender: Hun ville ikke kommentere om det var gjort skikkelig arbeid. Det var PSTs bord.

Nei, det er ikke PSTs bord. Etter så mange og grove feil er det statsministerens ansvar.

Dette er Grubbegata om igjen: Ingen tar ansvar i det politiske system i Norge. Enten det er fregatter til tre milliarder eller helikopterkjøp. Alt går.

Men denne saken berører Erna direkte. Det er hennes egen statsråd og ikke hvilken som helst. Det er landets justisminister.

Erna har en spesiell historie i forhold til en justminister fra FrP. Hun kastet forgjengeren under bussen da opposisjonen ble for hissig.

Sylvi Listhaug hadde vært et symbol på en vilje til å gjøre litt mer enn å prate. Hennes avgang burde forpliktet Erna til å ta vare på etterfølgeren.

I stedet ser vi en faneflukt som savner sidestykke. Erna backer ikke sin egen justisminister. Han og samboeren sitter ensom og forlatte og venter på neste angrep.

Jeg var overbevist om at Wara og familien var blitt flyttet til et annet og sikkert sted så lenge gjerningsmennene ikke var blitt tatt.

At de kunne utføre et nytt angrep mot en ubeskyttet bolig er så man ikke tror det er sant.

Hvis Benedicte Bjørnland hadde den minste æresfølelse ville hun selv søkt om avskjed.

Husk hvordan hennes forgjenger måtte gå i vanære. Janne Kristiansen våget å avvike fra boka etter 22/7. Hun sa at ABB hadde vært en svart svane, som det var umulig å beskytte seg mot. Hun sa han hadde vært mer ekstrem på de store mediene enn hos Document. Den slags var det ikke lov å si i klimaet etter 22/7.

Da hun kom i en høring i Stortingets kontrollkomite kom hun til å røpe at E-tjenesten hadde en mann plassert i Pakistan. Der fikk mediene og politikerne påskuddet til å sparke henne. Hun ble bokstavelig talt sparket ut.

Det er ikke til å tro at Erna Solberg ikke forstår hvor alvorlig situasjonen er. Noen terroriserer landets justisminister og politiet er ikke en gang til stede for å passe på ham.

Denne slapphet og likegyldighet blir selvsagt lagt merke til av både venner og fiender.

Norge er åpent mål.

 

Fakta om trusler mot Tor Mikkel Wara

Fakta om alvorlige trusler og hærverk rettet mot justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp). Det har vært fem hendelser i løpet av de siste månedene.

* Natt til 6. desember i fjor tegnet noen et hakekors og skrev ordet «rasist» på huset og bilen til justisministeren. I tillegg hang en hyssing ut av bensintanken på en bil som sto parkert ved huset, noe som ble ansett som et forsøk på å tenne på bilen eller en trussel om det.

* 17. januar var det et branntilløp i søppelkassen på utsiden av Waras hus.

* 11. februar undersøkte politiet en mistenkelig gjenstand som var plassert ved Waras bolig i Oslo. Et tøystykke med flasker ble funnet, bundet fast med knute i en krok, under støtfangeren på bilen. Ifølge Dagbladets kilder fant politiet spor etter brennbar væske i flaskene. Politiets bombegruppe undersøkte gjenstanden, og konkluderte senere med at gjenstanden var ufarlig.

* 4. mars rykket politiets bombegruppe ut til hjemmet til Wara etter at det ble funnet et brev i postkassen. Brevet ble oppfattet som truende.

* Natt til 10. mars rykket politiet ut til en brann i Waras bil, som sto parkert utenfor huset. Brannen ble raskt slukket, og etterforskningen ble overlatt til PST. (NTB)