Forsvarer John Christian Elden under rettssaken mot Laila Bertheussen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Trusseldømte Laila Bertheussen har gitt sitt første intervju etter at hun har sonet ferdig dommen. Hun hevder hun ble uskyldig dømt i den massivt omtalte saken der flere FrP-politikere ble trukket inn.

Laila Bertheussen ble i 2021 dømt til ett år og åtte måneders fengsel for åtte tilfeller av trusler mot sin daværende samboer, justisminister Tor Mikkel Wara (FrP), hans partifelle og regjeringskollega, samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (FrP), og ektemannen hennes, stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (FrP).

Saken handlet dermed også til dels om nettopp FrP.

Laila Bertheussen hevdet hele tiden at hun var uskyldig, noe hun ikke ble trodd på. Hun har ikke endret sin mening om dette.

I et intervju med Morgenbladet blir hun spurt om hvordan hun ser på handlingene hun ble dømt for nå i ettertid.

NTB melder om saken.

På en nokså omstendelig måte forklarer hun at hun ser seg selv som urettmessige dømt i saken:

– Jeg kan ikke ta på meg æren for det mesterstykket av en iscenesettelse. Jeg burde kanskje gjøre det, da jeg har tatt på meg – eller snarere fått på meg – alt det andre som fulgte med, skriver Bertheussen i et skriftlig svar.

– Så du mener fortsatt at du ikke har gjort det?

– Det stemmer, skriver hun.

Laila Bertheussen arbeider nå som kunstner. Tirsdag 15. august er hun aktuell med en utstilling under Arendalsuka, hvor hun blant annet skal stille ut sine egne vesker.

Utstillingen har fått navnet «PUBLIC ENEMY», og hun vil selv være til stede på åpningen.

Sak som fikk politiske følger

Laila Bertheussen tidligere samboer Tor Mikkel Wara (FrP) gjorde comeback i rikspolitikken da daværende statsminister Erna Solberg (61) hentet ham inn som ny justis- og innvandringsminister i regjeringen i 2018.

Han ble av mange sett på som et politisk stjerneskudd.

Tidligere hadde den Oslo-bosatte finnmarkingen i mange år jobbet som kommunikasjonsrådgiver, blant annet i First House.

Men hans nye statsrådskarriere ble av kort varighet, den varte bare fra 4. april 2018 til 28. mars 2019.  Da forlot Wara  sin stilling med umiddelbar virkning, som følge av trusselsaken hans samboer plutselig var involvert i. .

– De siste ukene har vært tøffe for meg og min lille familie. Beslutningen er fullt og helt min egen. Beslutningen kommer fordi det er noen som trenger meg mer enn regjeringen. De har vært der for meg i tykt og tynt. Nå skal jeg være der for dem. Dette valget var enkelt, sa Tor Mikkel Wara til det norske folk på en pressekonferanse.

Siden har han vært ute av politikken. Tidligere i år tok så forholdet mellom Bertheussen og Wara slutt.

Document omtalte saken i flere omganger da den pågikk, og i tiden etterpå. Se sak under, der redaktør Hans Rustad setter denne temmelig spesielle saken inn  i en større kontekst.

Les også:

Rettssaken har et underliggende politisk tilsnitt

Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.