Tor Mikkel Wara. Foto: Bjørn Inge Bergestuen / FrP.

Norge forlenger den midlertidige grensekontrollen med et halvt år når den utløper i november.

Det opplyser justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) til NTB.

– Vi har gitt EU-kommisjonen beskjed om at vi forlenger grensekontrollen med seks måneder. Det skyldes bekymring for terrortrusselen, potensial for sekundærmigrasjon og økt bruk av falske dokumenter, sier Wara på telefon fra Luxembourg, der han fredag deltok på EUs justisministermøte.

For at grensekontrollen skal kunne oppheves, mener Wara at sikkerhetssituasjonen i Europa må endres, spesielt når det gjelder terrortrusler og bruken av falske dokumenter.

Ett av spørsmålene som ble diskutert på fredagens ministermøte, er EU-kommisjonens forslag om å opprette en felles europeisk grensestyrke med 10.000 personer, et forslag som flere medlemsland er skeptiske til.

Også Wara er skeptisk. Han ønsker bedre dokumentasjon på at det trengs en så stor styrke.

– Jeg vil ha en sterkere dokumentasjon på at det er behov for så mange som 10.000 personer. Det er et relativt høyt tall, og jeg ønsker mer dokumentasjon både når det gjelder behovet og realismen i dette, sier Wara, som mener at hvert enkelt land i utgangspunktet bør passe på sine egne grenser.

Han mener et alternativ kunne vært en mindre styrke, som har mulighet til å mobilisere dersom det oppstår situasjoner der land trenger hjelp til å vokte grensene.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂