Nytt

Bilde: Den nasjonale sikkerhetsrådgiver HR McMaster hvisker et ord i øret på økonomisk rådgiver Gary Cohn. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Scanpix

Donald Trumps økonomiske rådgiver, Gary Cohn, trekker seg. Han skal være uenig i forslaget om å innføre toll på stål og aluminium.

Dette utlegges som at Trump nå er svak og isolert. Mediene angriper fra to kanter: De rapporterer og tolker i samme åndedrag, alt i samme retning: Få ram på Trump.

Er det et uttrykk for svakhet at Cohn går? Det kan like gjerne være det motsatte: Trump akter å oppfylle løftene fra valgkampen. Toll vil koste goodwill. Det vil tråkke også venner på tærne. Derfor sa Trump i går at han ville anvende dem «lovingly», omtenksomt.

NRK rapporterer at Gary Cohn kom fra Goldman Sachs. Det høres plutselig ut som om det er en anbefaling. Dette er noe vi ser mer og mer: Mediene er i allianse med finanseliter de tidligere stilte seg negative til. Nå er alt tillatt i kampen mot Trump.

Tove Bjørgaas nevner at handelsminister Wilbur Ross er for toll. Hun sier ikke hvorfor. Det høres ut som om det er noe feil med ham.

Bjørgaas nevner andre som har gått eller det ryktes kan gå. Hun nevner ikke at mediene krever medarbeideres hode på et fat. Da Rob Porter måtte gå på grunn av to eks-koner som sa han var voldelig, gikk de hysterisk i strupen på stabsjef John Kelly. Igjen, for n’te gang, meldte de at Det hvite hus var i full oppløsning. Etter å ha rapportert det samme om presidenten og hans stab i over et år, begynner publikum å se et mønster: De ser at det mediene rapporterer ikke slår til: Det hvite hus har ikke kollapset. Presidenten er seg selv.

Igår tilbud Nord-Korea seg å forhandle. Hvorfor? -Me, sa Trump på pressekonferansen med Stefan Löfven, og føyde til: -No, you didn’t get that.

Medienes beskrivelser av Det hvite hus slår ikke til fordi de bygger på ønsketenkning.

Det er motsetninger i Det hvite hus, som Gary Cohns avgang viser. Men kanskje mediene kunne interessere seg mer for hva de går ut på?

Den nasjonale sikkerhetsrådgiver, HR McMaster, går det også rykter om. Bjørgaas fikk med seg det. Her vet vi at McMaster motsetter f.eks at presidenten tar et oppgjør med radikal islam. McMaster renset også ut Israel-venner fra det nasjonale sikkerhetsråd da han tiltrådte. Det ville ikke forbause om anerkjennelsen av Jerusalem er noe han motsetter seg.

Enten det gjelder Muren mot Mexico, toll eller Jerusalem: Trump akter å gjennomføre det han lovet og det han står for.

Han tar sikte på å vinne, både 6. november og i 2020.

Alt han gjør har øynene på 2020.