1. august 2005, John R. Bolton blir utnevnt til FN-ambassadør av president George Bush. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / Scanpix

HR McMaster går av som nasjonal sikkerhetsrådgiver og erstattes av tidligere FN-ambassadør John R Bolton.

Det har lenge gått rykter om at McMaster var på vei ut. At John R. Bolton blir hans erstatter er den store nyheten. Bolton er en hauk både i forhold til Iran, Kina og Nord-Korea.

Med utnevnelsen av Mike Pompeo til utenriksminister og Gina Haspel til CIA-sjef har Trump vist at han vil velge sitt eget team, ett som kan hjelpe ham å nå sine mål.

Det betyr en tøffere utenrikspolitikk. Det blir en rollback i forhold til det Obama sto for. Trump ruster opp forsvaret for å kunne speak softly and carry a big stick.

For en uke siden ble det kjent at John R Bolton hadde vært på besøk i Det hvite hus, men kildene blåste av utsiktene til at det kunne bli ham. De tok feil. Valget av Pompeo, Haspel og Bolton sender et meget sterkt signal, og det er ikke svakhet som ligger bak. Nå må mediene snart finne andre forklaringer.

Bolton ble intervjuet av Martha McCallum på Fox News tre kvarter etter at nyheten ble sluppet. Han ble spurt hva han syntes om at kilder i Det hvite hus røpet til Washington Post at hans sikkerhetsrådgivere frarådet ham å ringe Putin for å gratulere. Hva syntes Bolton om det? Det ville ikke Bolton svare på. Han sa det var en helt utilgivelig lekkasje. Det går ikke an å drive diplomati med folk som lekker. Man kunne ikke unngå å tenke at det var McMaster som lekket.

Bolton er en meget erfaren diplomat, og lojal. Trump får nå erfarne og kompetente folk rundt seg.

Bolton sitter også i ledelsen for Gatestone institute.

Bolton begynner i jobben 9. april.