Nytt

Bolton fra tiden som nasjonal sikkerhetsrådgiver. Foto: Sergei Karpukhin/Reuters/Scanpix

En føderal dommer avslo lørdag en anmodning fra Det hvite hus om å stanse utgivelsen av tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver John R. Boltons bok om sin tid i Det hvite hus.

200.000 eksemplarer er allerede sendt ut til bokhandlerne og boken slippes 23. juni som relamert.

Det er allerede lekket ut en rekke detaljer fra boken, gjerne de minst flatterende, som at Trump ba Kinas president om hjelp til å vinne gjenvalg. Eller at han tilbød Erdogan hjelp med å komme seg ut av en bankskandale som verserer for Southern District of New York.

Det er mulig at mediene fremhever historien som mest passer til deres bilde av Trump som inkompetent og uskikket til å styre landet og at innholdet er mer variert. Men utenriksminister Mike Pompeo var full av forakt og kalte boka et stykke hevnporno.

Hvis det stemmer vil boka neppe ha den ødeleggende virkningen for presidenten som forlag og forfatter håper. Da kan den vijrke motsatt. Amerikanerne er opptatt av fair play, og de har liten sans for en tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver som ikke viser noen lojalitet til presidenten han har tjent. Slikt var ikke vanlig før. Men med Trump er alt lov.

Trump har forsøkt å få boken stoppet ut fra nasjonale sikkerhetshensyn. Det førte heller ikke frem. Men dommer Lamberth har noen sviende karakteristikker av Bolton.

“Defendant Bolton has gambled with the national security of the United States. He has exposed his country to harm and himself to civil (and potentially criminal) liability,” Judge Royce Lamberth said in a ruling.  “But these facts do not control the motion before the Court. The government has failed to establish that an injunction will prevent irreparable harm.”

 

Judge allows Bolton book to be released, but says he ‘gambled’ with national security

Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her!