Nytt

Bolton med utenriksminister Mike Pompeo.

Nasjonal   sikkerhetsrådgiver John R. Bolton går av, skriver president Trump i en tweet. Trump sier han var dypt uenig i mange av rådene Bolton hadde kommet med.

«Jeg informerte John Bolton i går kveld om at det ikke lenger er behov for hans tjenester i Det hvite hus. Jeg var sterkt uenig i mange av hans forslag, noe mange andre i administrasjonen også var, og derfor ba jeg John om hans oppsigelse», tvitrerTrump.

Oppsigelsen fikk han tirsdag morgen. Trump takker nå Bolton for innsatsen og sier en etterfølger vil bli nominert neste uke. (NTB)

Det er ingen hemmelighet at Bolton står for en mer konfronterende politikk, enten det er Nord-Korea eller Iran.

Bolton og Trump skal ha hatt divergerende syn på fredsforhandlingene med Taliban. Bolton trodde ikke at Taliban ville holde et løfte om ikke å gi opphold til al-Qaida.

Liz Cheney sa det var en vanære å la Taliban komme til Camp David.

“Camp David is where America’s leaders met to plan our response after al Qaeda, supported by the Taliban, killed 3000 Americans on 9/11,” Rep. Liz Cheney (R., Wyo.) wrote on Twitter. She added, “No member of the Taliban should set foot there. Ever. The Taliban still harbors al Qaeda. The President is right to end the talks.”

Nå ble ikke møtet noe av, pga flere selvmordsbomber, hvorav en på torsdag drepte en amerikansk soldat.

Mattis

Det er ikke lenge siden John Mattis gikk av som forsvarsminister. Også Mattis sto for en mer tradisjonell politikk, der det gjaldt å ta vare på allierte, selv om disse kanskje ikke gjengjeldte og viste takknemlighet.

Trump ønsker ikke at USA skal bli involvert i flere kriger, og han forlanger mer av USAs allierte.

Det er den nye utenrikspolitikken. Han sa på et møte i Nord-Carolina mandag at styrtrike allierte ikke betaler sin del av forsvaret, men overlater regningen til USA. Han sa han ikke ville nevne navn, men det kunne godt ha vært Norge. Norge har nettopp sagt nei til å betale for oppgraderingen av Rygge flystasjon slik at amerikanerne kan komme Norge til unnsetning raskere og med større styrke.